В знак на добра воля за възстановяване на трансатлантическите отношения Европейският съюз и САЩ решиха да отменят митата, използвани в дългогодишния спор между самолетостроителните гиганти Airbus и Boeing. Това обяви председателят на Европейската комисия, цитирана от "Асошиейтед прес".

Урсула фон дер Лайен заяви след дистанционни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, че и двете страни "са се ангажирали да се съсредоточат върху разрешаването на нашите спорове за самолетите въз основа на работата на нашите съответни търговски представители".

Отмяната ще е в сила за първоначален период от четири месеца.

САЩ наложиха нови мита на Германия и Франция

САЩ наложиха нови мита на Германия и Франция

Това е част от дългогодишния спор за субсидиите за Airbus и Boeing

Фон дер Лайен го определи като "много положителен сигнал за нашето икономическо сътрудничество през следващите години".

"Това е отлична новина за бизнеса и индустрията от двете страни на Атлантическия океан", изтъкна тя.

ЕС използва първите месеци на власт на администрацията на Байдън, за да възстанови отношенията със САЩ след четири години трансатлантическо ожесточение при бившия президент Доналд Тръмп.

С инициативата за успокояване на самолетния конфликт, който отдавна тежеше върху търговските отношения, 27-членният ЕС се стреми да възроди духа на сътрудничество между Вашингтон и Европа, който отдавна определя световната дипломация.

Фон дер Лайен уточни, че е поканила Байдън на световна здравна среща на високо равнище в Рим на 21 май, за да се рационализира борбата срещу COVID-19, общия враг, убил над 1 млн. души в ЕС и САЩ.

ЕС налага мита върху US продукти в спора около Boeing и Airbus

ЕС налага мита върху US продукти в спора около Boeing и Airbus

ЕС обаче ще остане отворен за преговори

Само през ноември миналата година ЕС наложи мита върху американски стоки и услуги на стойност до 4 млрд. долара във връзка с незаконна помощ за американския самолетостроител Boeing, въпреки че 27-те страни от ЕС вече се надяваха отношенията да се подобрят при управлението на Байдън.

Тази стъпка беше предприета само няколко седмици след като международни арбитри дадоха на ЕС зелена светлина за подобни наказателни действия. Световната търговска организация (СТО) сметна за незаконна известна американска подкрепа за Boeing, който е ожесточен съперник на европейския Airbus, и заяви, че ЕС може да компенсира това с ограничен размер на санкции върху американската търговия.

СТО беше постановила, че на Boeing е било дадено несправедливо предимство пред Airbus чрез данъчни облекчения от щата Вашингтон, където някога беше седалището на Boeing. Но след решението на СТО щатът отмени данъчните облекчения, правейки жалбата на ЕС остаряла от гледна точка на американските власти.

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г.,