ЕС и САЩ предупредиха албанските опозиционни партии срещу насилието по време на протести и решението си да напуснат парламента, съобщава "Интелинюз".

Предупреждението дойде след като основната опозиционна Демократическа партия (ДП), а по-късно и Социалистическото движение за интеграция (LSI) решиха да напуснат албанското народно събрание.

На 16 февруари ДП проведе голям протест в Тирана, обвинявайки управляващите социалисти в престъпност, корупция и лошо управление. Демонстрацията се превърна в насилие и завърши със 17 ранени и няколко арестувани. Следващият протест ще се проведе на 21 февруари.

17 ранени при сблъсъци на антиправителствен протест в Албания

17 ранени при сблъсъци на антиправителствен протест в Албания

Демонстранти щурмуваха правителствени сгради

Посланикът на ЕС в Албания Луиджи Сорека заяви, че е казал на лидера на ДП Лулзим Баша и неговите поддръжници да избегнат насилието по време на предстоящия протест днес.

Посолството на САЩ заяви в изявление, че заплахите от страна на ДП, ИМС и други опозиционни партии да се откажат от мандата са "подкопават основните принципи на демокрацията и подкопават важния напредък, постигнат от Албания по върховенството на закона и отговорното управление."

"Ако не успееш да си свършиш работата, ще се провалиш с хората, на които имаш привилегията да служиш", посочва посолството.

Междувременно албанският президент Илир Мета призова всички политически партии да избягват нежелани конфронтации в резултат на спиралата на политическата криза.

Албанските демократи напускат парламента

Албанските демократи напускат парламента

Заради отказа на премиера Еди Рама да подаде оставка...

В интервю за "Дойче Веле" в Берлин, Илир Мета заяви, че насилствените протести са вредни за страната в момент, когато Тирана чака да бъде поканена да започне присъединителни преговори през юни 2019 г.

ДП има 43 депутати в 140-местния парламент срещу 74 от управляващата Социалистическа партия. LSI има 19 места. Лидерът на ДП Баша помоли преди няколко дни да се създаде правителство в преход, докато не се проведат извънредни парламентарни избори.

Премиерът Еди Рама е против предсрочни избори. Неговата партия спечели огромно мнозинство на последните парламентарни избори, което позволи на социалистите да се освободят от бившия си коалиционен партньор - ИМС.

Демократическата партия и преди това е използвала парламентарен бойкот срещу дейността на правителството.

Замеряне с яйце получава премиерът Еди Рама в албанския парламент

Замеряне с яйце получава премиерът Еди Рама в албанския парламент

Пред парламента 16 дни протестират студенти, които искат по-добри условия за учене