Европейският съюз и Великобритания ще сложат край на преходния период след Брекзит на 31 декември, тъй като Обединеното кралство не иска да моли за удължаване. Това се посочва в съвместно изявление на ЕС и Великобритания, цитирано от световните осведомителни агенции.

"Страните отбелязаха решението на Обединеното кралство да не иска каквото и да е удължаване на преходния период. Следователно преходният период ще приключи на 31 декември 2020 г. в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне", се уточнява в изявлението.

Великобритания официално уведоми ЕС, че преходният период приключва на 31 декември 2020 г.

Великобритания официално уведоми ЕС, че преходният период приключва на 31 декември 2020 г.

Лондон смята, че не е нужно повече време за сключване на сделка

Документът беше публикуван след видеоконференция на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Обединеното кралство и Европейският съюз са се съгласили, че е необходим нов импулс в преговорите за бъдещите им отношения.

"Въпреки това страните се съгласиха, че е необходим нов импулс. Те подкрепиха плановете, договорени от главните преговарящи за активизиране на преговорите през юли и създаване на най-благоприятните условия за сключване и ратифициране на споразумение преди края на 2020 г.", отбелязаха двете страни в съвместното изявление.

Великобритания и ЕС без напредък на преговорите и след четвъртия кръг

Великобритания и ЕС без напредък на преговорите и след четвъртия кръг

Барние обвини Лондон, че не спазва договореностите по развода

Обединеното кралство обяви през февруари, че иска да постигне търговско споразумение с ЕС до края на юни, докато ЕС настоява договорката да бъде готова до ноември, за да бъде ратифицирана преди преходния период след Брекзит да приключи на 31 декември.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз през януари, завършвайки процес, който започна с референдума за Брекзит, проведен през юни 2016 г.

По-рано британският министър на кабинета Майкъл Гоув заяви, че Обединеното кралство няма да удължава преходния период за Брекзит, който трябва да изтече до края на тази година, тъй като "моментът за удължаване вече е преминал".

ЕС притеснен, че Великобритания иска провал на преговорите за търговско споразумение

ЕС притеснен, че Великобритания иска провал на преговорите за търговско споразумение

"Пропастта е широка и дълбока