ЕС се опасява, че правителството на Великобритания умишлено блокира преговорите за търговско споразумение във връзка с Брекзит и може тайно да се стреми към излизане от европейските търговски споразумения, без първо да постигне договорка за ново споразумение, пише "Бизнес инсайдър".

Обединеното кралство трябва да напусне търговските и митническите споразумения с Европейския съюз в края на 2020 г., въпреки нарастващия натиск от страна на бизнес групи и опозиционни политически партии за удължаване на преходния период във връзка с Брекзит.

Правителството на Борис Джонсън обаче настоява, че страната ще напусне, независимо дали е договорено ново търговско споразумение.

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Лондон и Брюксел са доста далеч от търговско споразумение след Брекзит

Великобритания била готова за сценарий Брекзит без споразумение

Твърдолинейната позиция, при която на ЕС се предлагат малко отстъпки, накара някои хора в Брюксел да се замислят дали правителството на Обединеното кралство дори изобщо иска да подпише ново търговско споразумение преди 2021 г.

"Пропастта е широка и дълбока", е коментирал пред изданието източник от Брюксел, близък до преговорите.

"Увеличаването на номерата тук (в Брюксел) предизвиква учудване дали британското правителство изобщо иска сделка", допълва източникът.

Тази пропаст беше илюстрирана наскоро от нов обмен на писма между главния преговарящ на Великобритания за Брекзит Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние.

Ейре: Лондон усложнява преговорите за Брекзит

Ейре: Лондон усложнява преговорите за Брекзит

Преходният период може да завърши и без сделка

Фрост, избран от Джонсън да ръководи преговорите с ЕС за Брекзит, заяви, че Великобритания била "озадачена" от подхода на ЕС, който той наскоро определи като "идеологически" и че търговското споразумение, което Брюксел е предложил, е несправедливо.

Барние през уикенда изтъкна пред британското издание The Sunday Times, че Обединеното кралство трябва да покаже "повече реализъм" в преговорите и обвини премиера Джонсън, че се отмята от ангажиментите, които е поел по време на преговорите по чл. 50 от Лисабонския договор (основополагащия договор на ЕС).

"Има голяма пропаст по отношение на равнопоставеността, управлението и рибарството и преговорите не вървят много добре", изтъкна Хилари Бен, председател на Комисията по бъдещите отношения с ЕС към Камарата на общините (долната камара на британския парламент).

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Отхвърли спекулации за удължаване на преходния период

Ананд Менън, директор за Великобритания в мозъчния тръст "Променяща се Европа", отбеляза, че не смята, че ще има пробив по време на преговорите през тази седмица, въпреки че е последният пълен кръг от преговорите преди критично важна среща по-късно този месец, където двете страни ще обсъдят дали са постигнали напредък.

"Нито една от страните не е готова да направи отстъпки тази седмица. И двете страни се примиряват с непредизвикваща ентусиазъм среща на високо равнище, където всички са недоволни, но никой не иска да ходи", отбеляза той пред "Бизнес инсайдър".

Раул Руперал, който беше главен съветник по ЕС на бившия британски премиер Тереза ​​Мей, предупреди, че неуспехът да се постигне значителен напредък до края на преговорите през тази седмица може да застраши целия преговорен процес.

Брекзит: Франция предупреди Великобритания с тежки търговски преговори

Брекзит: Франция предупреди Великобритания с тежки търговски преговори

Прогнозира, че двете страни ще се "разкъсат една друга"

"Изглежда, че се насочваме към някакъв вид кавга по големите проблеми. И въпросът е какъв е пътят обратно към масата на преговорите и да продължим по план? Ако има скарване, връщането назад изглежда доста предизвикателно."

Този конфликт подхранва опасенията, че Обединеното кралство е готово да се оттегли без споразумение, когато преходният период приключи през декември, създавайки повече хаос за веригите за доставки и бизнеса, достигнал краен предел от епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

Британските опозиционни партии призоваха Джонсън да избегне този резултат, като удължи преходния период, който се предвижда да приключи на 31 декември. Той може да бъде удължен с до две години при условията на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. 

Брекзит подлага на риск единството на Великобритания

Брекзит подлага на риск единството на Великобритания

Сър Джон Къртис от университета на Стратклайд коментира, че социологическо изследване на Panelbase показва, че 52% от анкетираните подкрепят независимост