Европейски пратеници, начело с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призоваха Босна и Херцеговина да ускори реформите, необходими за започване на преговори за присъединяване със страната към ЕС. Това предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен посочи, че има още работа за вършене. Трябва да видим напредък, особено приети закони относно основите на присъединяването към ЕС, което означава демокрация и върховенство на закона, поясни тя.

След като националният парламент на Босна миналия септември прие няколко закона, искани от Брюксел, през декември ЕС обмисли дали да започне преговори за присъединяване с Босна заедно с Украйна и Молдова. Преговорите с балканската страна обаче бяха отложени докато тя постигне необходимата степен на съответствие с критериите за членство.

Босна и Херцеговина трябва да изпълни 14 приоритета, определени от ЕК през 2019 г., които се фокусират върху демокрацията и функционалността на държавата, върховенството на закона, основните права и реформата на публичната администрация.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че присъединяването на Босна към ЕС е и винаги ще бъде процес, основан на заслуги. По думите му има още много работа за вършене.

ЕС се готви да даде на Босна статут на кандидат-член

ЕС се готви да даде на Босна статут на кандидат-член

Това е политически сигнал в светлината на настоящата геополитическа ситуация