Европейският съюз иска да използва по-ефективно своите финансови средства за интеграция на ромите.

Това каза еврокомисарят по труда, социалната политика и социална интеграция Ласло Андор във вторник в Букурещ при откриването на двудневна конференция за ромите, съобщи europe.bg

„На равнище на стратегическо планиране е направено много, реално обаче се е променило много малко в координацията и реализирането", заяви той.

На конференцията в Букурещ ЕК иска да насърчи усилията на страните-членки за интеграция. Парите са налице, но само малко държави ги използват. Ключови теми са образование и работа.

Именно страните с особено големи ромски малцинствени групи оставят средствата неизползвани, се казва от офиса на Андор.

Румъния например използва само 1%, а България 5% от европейския социален фонд, Този структурен фонд трябва да подобри положението на нуждаещите се от защита малцинства. Средно в ЕС държавите използват 16% от средствата.

От кохезионния фонд на ЕС в размер на 350 млрд. евро, който е на разположение на всички държави от ЕС от 2007 до 2013 г., могат да се използват и средства целенасочено за ромите. Със съответните проучвания се занимава работна група на ЕК, която ще представи своите резултати в края на годината, съобщи Андор на конференцията.

Експерти от ЕС, румънски политици и представители на ромски организации ще обсъдят на конференцията как финансовите средства могат да се разпределят по-добре. Да присъства на дискусиите се очаква и еврокомисарят по земеделието Дачиан Чиолош, тъй като трябва да стане дума и за възможности да се създадат работни места за роми в селското стопанство.

„Очаквам страните-членки да си поставят амбициозни цели за ромите, когато разработват на национално ниво целите 2020 за борба с бедността, заетостта и образованието", заяви Андор.

Според него заетостта е ключът за решаване на редица проблеми.