Решението за въвеждане на наказателна отговорност в ЕС за заобикаляне на санкции влиза в сила на 19 май. Това предаде ТАСС, позовавайки се на Европейската комисия.

Новите правила гарантират, че такива престъпления могат да станат обект на наказателно разследване и наказателно преследване в Европейския съюз. Списъкът на престъпленията включва незамразяване на активи, подлежащи на замразяване, нарушаване на забрани за влизане, предоставяне на забранени или ограничени финансови услуги.

ЕК подчертава, че страните членки трябва сами да разследват и да санкционират евентуалните нарушения.

Съветът на ЕС одобри този списък с престъпления на 12 април. Тогава той излезе с изявление, че държавите-членки трябва да гарантират, че нарушенията на санкциите на ЕС се наказват с ефективни и пропорционални наказателни санкции, които варират в зависимост от престъплението. Умишленото нарушаване на санкциите трябва да включва лишаване от свобода като максимално наказание, нарушителите на ограничителните мерки на ЕС могат да бъдат подложени на допълнителни глоби.

Юридическите лица също могат да бъдат подведени под отговорност, ако престъплението е извършено от лице, заемащо ръководна позиция. В такива случаи санкциите могат да включват прекратяване на стопанската дейност и отнемане на разрешителни за извършване на стопанска дейност.

ЕС подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия

ЕС подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия

Валдис Домбровскис очаква той да е готов "възможно най-скоро"