Гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора може да пътуват без визи до страните от ЕС най-рано до края на тази година.

Това обявиха външните министри от ЕС, предаде EUobserver.

Министрите призоваха ЕК да започне процедура по премахване на визовите изисквания за всички страни, изпълнили изискванията за безвизов режим до края на годината, съобщиха министрите по време на пресконференция в Люксембург.

Македония е най-напредналата страна при изпълняването на всички изисквания - включително сигурност на документите, обществен ред и сигурност, външни връзки и основни права.

Сърбия и Черна гора са изпълнили по-голямата част от условията, като се очаква да постигнат напредък по останалите до края на годината.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен е приветствал решението на министрите.

Това са добри новини за хората от западните Балкани. Знаем колко важно е това за тях, особено за младото поколение - да може да пътува свободно в ЕС, е заявил Оли Рен.

След като Комисията внесе своето предложение Европейският парламент ще проведе консултации и тогава страните членки на ЕС могат да дадат зелена светлина на премахването на визовия режим за най-напредналите страни.