Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия в разработката на балистични и ядрени ракети, както и заради подкрепата ѝ за Русия. Това предават от Associated Press.

Днес Съветът на ЕС заяви, че общо 9 физически и юридически лица ще бъдат засегнати от замразяване на активи и забрана за пътуване. Засега няма посочени имена. Този ход увеличава броя на севернокорейците, засегнати от санкциите на ЕС, на 77, а броят на субектите като компании или организации - на 20.

"Днес Съветът санкционира още шест физически лица и три юридически лица с оглед на дейности за избягване на санкции, извършени от (Северна Корея), които биха могли да генерират средства за нейните незаконни ядрени програми и програми за балистични ракети, в нарушение и с явно незачитане на съответните разпоредби за сигурност на ООН и с оглед на военната подкрепа, предоставена от (Северна Корея) за агресивната война на Русия срещу Украйна", пише в изявление на ЕС. В него се казва още, че Северна Корея е изстреляла най-малко 22 ракети тази година.

ЕС припомня още, че "многократно е осъждал (Северна Корея) за подобни дейности и е призовал Пхенян да прекрати тези незаконни и опасни изстрелвания, които грубо нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подкопават международния мир и сигурност, както и глобалния режим за неразпространение на оръжия."

Допълнително, ЕС започна да налага ограничителни мерки на Северна Корея още през 2006 г. заради ядрени и ракетни опити, в съответствие със санкциите на ООН.

По-рано днес ЕС, САЩ, Южна Корея и редица други държави-членки към Г-7 обвиниха Северна Корея, че доставя артилерия, ракети и други конвенционални оръжия на Русия за нейната война в Украйна в замяна на модерни военни технологии и икономическа помощ. И Северна Корея, и Русия многократно отхвърят такива обвинения.

Сближаването с Русия дава увереност на КНДР да се опълчи на Китай

Сближаването с Русия дава увереност на КНДР да се опълчи на Китай

Пхенян отправи необичайни критики към Пекин относно ядреното разоръжаване