Външните министри на десет страни, включително тези от Г-7, осъдиха трансфера на оръжия от Северна Корея към Русия, съобщава "Ройтерс".

Те посочиха, че оръжията се използват срещу Украйна.

Министрите от Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея, Великобритания и Съединените щати, заедно с Европейския съюз, призоваха Северна Корея да прекрати износа и да прекрати програмата си за ядрени оръжия.

"Нашите правителства се противопоставят решително на тези продължаващи трансфери на оръжия, които Русия използва, за да удари критичната инфраструктура на Украйна, което удължава страданията на украинския народ", се посочва в декларацията.

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Москва е получила 6700 контейнера с милиони боеприпаси от Пхенян

Западните съюзници потвърдиха скорошните санкции, които наложиха срещу Северна Корея и Русия, но не посочиха нови мерки.

По-рано този месец Русия заяви, че твърденията на Запада, че поддържа военно сътрудничество със Северна Корея, са неточни и подчерта, че отношенията ѝ с Пхенян нито са насочени срещу трети страни, нито са заплаха за сигурността на региона.

В днешната декларация се призовава Северна Корея да се откаже от "всички ядрени оръжия, балистични ракети и свързаните с тях програми по пълен, проверим и необратим начин". Изтъква се, че дипломацията е единственият начин за постигане на траен мир.

Напрежението на Корейския полуостров се увеличи, след като миналата година Северът отмени пакт от 2018 г., насочен към деескалация на напрежението близо до военната граница и сключен съгласно примирието, слагащо край на Корейската война от 1950-53 г.

Изявлението на запада идва ден след като Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег като демонстрация на желанието си да нанесе превантивен удар срещу "гангстерския режим" в Южна Корея.

Светът заклейми търговията с оръжие между Русия и Северна Корея

Светът заклейми търговията с оръжие между Русия и Северна Корея

В съвместна декларация се критикува доставката на КНДР на балистични ракети за Москва