Европейският съюз не може да признае изборния резултат във Венецуела, докато не бъдат преброени всички гласове и не бъдат предоставени документи, на фона на международните опасения относно почтеността на вота. Това заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз Хосеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Властите във Венецуела съобщиха, че президентът Николас Мадуро е спечелил трети мандат в неделя с 51% от гласовете. Опозицията в страната обаче обяви коренно различни резултати.

Борел отбеляза, че избирателната комисия е обявила резултатите от вота въз основа на 80% от преброените бюлетини. По думите му това е причина ЕС да не признае резултатите. 27-членният блок ще вземе решение за евентуални следващи стъпки едва след като бъдат публикувани пълните резултати, добави той.

Изборните резултатите доведоха до масови протести във Венецуела. Правителството заклейми демонстрациите като опит за преврат.

Базираният в САЩ център "Картър", който наблюдава вота съобщи, че изборите не могат да се считат за демократични, тъй като "не отговарят на международните стандарти за почтеност на изборите".

Протестите във Венецуела срещу Мадуро се разрастват

Протестите във Венецуела срещу Мадуро се разрастват

Венецуелската обсерватория за конфликти съобщи, че е регистрирала 187 протеста в 20 щата към 18 часа