Лидерите на ЕС не успяха във вторник вечерта да финализират схемата за ваксинационните паспорти преди предстоящия пиков туристически сезон, предаде ДПА. Преговарящите от Европейския парламент, Европейската комисия и правителствата на страните членки ще възобновят преговорите в четвъртък, заяви португалското председателство на ЕС.

Дигиталният сертификат може да позволи на граждани от повече страни от ЕС да пътуват в рамките на блока още в края на юни, въпреки че пандемията на коронавирус продължава и загрижеността за вариантите на вируса остава висока. Документът трябва да посочи дали човек е имал отрицателен тест за Covid-19, наскоро се е възстановил от вируса, който причинява заболяването, или е бил ваксиниран. Това би могло да осигури основата за отмяна карантинните изисквания, които са в сила за много пътувания в рамките на блока.

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Няма алтернатива, вярва ръководителят на едно от най-натоварените летища в света

Остава всяка от 27-те държави-членки да реши какви предимства носи сертификатът в нейните граници. През март изпълнителната власт на ЕС представи предложението си за "цифров зелен сертификат", като започна преговорите. Гърция вече е облекчила изискванията за влизане на чуждестранни посетители, които са били избодени, а Испания допуска туристи от ЕС при отрицателен тест.

Южните страни от ЕС, които разчитат много на туризма, настояват за рестартиране на пътуването със сертификат за Covid, но страни като Белгия, Франция и Германия остават скептични.

Една шеста от пълнолетното население на Европейския съюз вече е ваксинирана с две дози, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Целта на комисията е да повиши това до 70% до септември.

Припомняме, че Световната здравна организация и Световният съвет за пътуване и туризъм са сред онези, които се противопоставят на паспортите за ваксини на фона на опасенията, че ще създадат "двукласова общество".

Австрия, България и 11 държави от ЕС се договориха за ваксинационни паспорти

Австрия, България и 11 държави от ЕС се договориха за ваксинационни паспорти

За европейския туризъм това е въпрос на оцеляване