Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд - след седмици на преговори между 28-те страни, които изглеждаха в задънена улица, предаде CNBC.

Решението беше взето след 12-часови преговори.

По-рано стана ясно, че финалният избор е между нея и холандеца Йерун Дейселблум. По-рано тази вечер беше съобщено, че финансовите министри на страните от общността са гласували, но нито един от двамата кандидати не е получил необходимото мнозинство от 55% от гласовете, за да бъде номиниран.

При последното гласуване Георгиева е била подкрепена от 56% от държавите, а Дейселблум от 44%, според информация на "Франс прес".

Георгиева коментира в Туитър, че за нея е чест да бъда номинирана. "След консултация с главния директор по етика, поисках административен отпуск и ще се откажа от отговорностите си като изпълнителен директор за периода на номинация".

Припомняме, през миналия месец Кристин Лагард се оттегли от директорския пост в МФВ, за да оглави Европейската централна банка. Това наложи избирането на нов директор на МВФ.

На 26 юли "Ройтерс" съобщи, че Кристалина Георгиева е добавена в списъка с кандидатите, които ЕС обсъжда за управляващ директор на МВФ.

Единственият алтернативен на Георгиева кандидат, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Туитър след второто гласуване.

Кристалина Георгиева има голям шанс да оглави МВФ, според световни финансисти

Кристалина Георгиева има голям шанс да оглави МВФ, според световни финансисти

Спрягат се и други жени за този висок пост