Страните членки на ЕС все още не могат да постигнат консенсус за кандидата, който трябва да наследи Кристин Лагард като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Освен това ЕС изпусна крайния си срок, който изтече през юли, обявиха от френското финансово министерство, цитирано от АФП.

"На този етап, въпреки че имената на някои кандидати събират по-голяма подкрепа от другите, все още няма консенсус около едно име", поясни министерството.

Кристалина Георгиева сред тримата финалисти на ЕС за директор на МВФ

Кристалина Георгиева сред тримата финалисти на ЕС за директор на МВФ

"Блумбърг" също потвърждава информацията на "Файненшъл таймс", че Кристалина Георгиева, Йерун Дейселблум и Оли Рен са тримата финалисти.

По традиция фондът се оглавява от европеец, а Световната банка е под ръководството на американец.

Постът е овакантен след номинирането на Лагард за председател на Европейската централна банка.

Преди дни вестник "Файненшъл таймс" писа, позовавайки се на източници от ЕС, че финалистите са Кристалина Георгиева, бившият председател на Еврогрупата и бивш министър на финансите на Нидерландия Йерун Дейселблум и гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Кристалина Георгиева има голям шанс да оглави МВФ, според световни финансисти

Кристалина Георгиева има голям шанс да оглави МВФ, според световни финансисти

Спрягат се и други жени за този висок пост

От френското финансово министерство уточниха, че финансовият министър Бруно льо Мер, който води разговорите за избиране на кандидат, е разговарял с "всичките си колеги" през последните дни, "особено с Олаф Шолц".

Пояснява се, че днес Льо Мер е организирал конферентен разговор с европейските си колеги, за да ги запознае с последното развитие след задълбочените консултации.

Според разпространявана информация до 2 август, утре, се очаква ЕС да номинира своя кандидат.

От фонда отбелязват, че всяка от 189-те страни членки може да номинира кандидат между 29 юли и 6 септември, след което Управителният съвет ще обяви кратък списък с трите имена. Но САЩ и Европа имат най-големи шансове при гласуването.

ЕС разглежда Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

ЕС разглежда Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Брюксел обсъжда общ кандидат за наследник на Кристин Лагард

Очаква се новият лидер на фонда да стане ясен до 4 октомври.