Правителствата на страните членки на ЕС сведоха списъка с кандидатите за поста директор на Международния валутен фонд (МВФ) от петима на трима и в него влиза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщава вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници от ЕС, предаде ТАСС.

ЕС разглежда Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

ЕС разглежда Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Брюксел обсъжда общ кандидат за наследник на Кристин Лагард

Според изданието сред финалистите са Кристалина Георгиева, бившият председател на Еврогрупата и бивш министър на финансите на Нидерландия Йерун Дейселблум и гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Така на практика отпадат министърът на икономиката и бизнеса на Испания Нади Калвино и настоящият председател на Еврогрупата португалецът Марио Сентено.

Изданието отбелязва, че страните членки на ЕС ще ускорят процеса по издигане на европейската кандидатура, тъй като се опасяват от конкуренцията на развиващите се страни. По традиция постът шеф на МВФ се заема от европеец.

Дейселблум и Рен са подкрепяни от северноевропейските страни и е малко вероятно да срещната съпротива от южните държави Италия, Португалия и Испания. Кристалина Георгиева пък е подкрепяна от Франция, но според правилата на фонда лидерът на институцията трябва да е на под 65-годишна възраст. След около 2 седмици Кристалина Георгиева прави 66 г. Ако бъде избрана, фондът ще трябва да промени правилата.

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд

Шансът ѝ обаче бил малък

В петък Управителният съвет на МВФ ще обяви началото на процеса по избор на нов директор, след като Кристин Лагард подаде оставка, тъй като е номинирана за директор на Европейската централна банка.

"Блумбърг" също потвърждава информацията на "Файненшъл таймс", че Кристалина Георгиева, Йерун Дейселблум и Оли Рен са тримата финалисти.