Българката Кристалина Георгиева може да е една от най-силните кандидатури за шеф на Международния валутен фонд.

Това стана възможно след като дългогодишният ръководител на Международния валутен фонд Кристин Лагард бе номинирана за следващия председател на Европейската централна банка, информира БНР.

Сега Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка. Франция настоява за промяна на условията, на които трябва да отговаря ръководителят на фонда, които ще позволят българката да застане начело на Фонда и определя Георгиева като обединяваща фигура. Според сегашните правила за шеф на МВФ има възрастова граница от 65 години преди встъпване в длъжност и освобождаването на поста при навършване на 70.

Георгиева не е единствената силна кандидатура. Сред европейските държави няма единно мнение кого да посочат за наследник на Кристин Лагард.

"Кристин Лагард изгради много добра репутация в Международния валутен фонд и нейното управление е считано за много успешно. Със сигурност следващия директор трябва да притежава същите качества - да е способен да предлага компромисни решения и да има много добро развито чувство за политическата ситуация", анализира Мишел Чан - преподавател в Колидж оф Юръп в белгийския град Брюж.

Тезата ѝ подкрепя и Стивън МакКейб, който преподава в Бирмингам: "Тя е главен изпълнителен директор на Световната банка, което е много интересно и със сигурност я прави много силен кандидат. Освен това тя е жена и е доказала, че може да върши добра работа. Между другото, именно това би било продължение на завета на Кристин Лагард, която беше блестяща в тази роля", каза Стивън МакКейб.

Припомняме, заради качествата и биографията на Кристалина Георгиева тя бе номинирана от премиера Бойко Борисов да се включи като български кандидат за председател на ООН след като същото правителство бе изразило подкрепата си за друга българка - председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

По това време Кристалина Георгиева бе еврокомисар по бюджета и дясна ръка на Жан-Клод Юнкер. След като не бе избрана за председател на ООН тя се върна в Световната банка. Постът главен изпълнителен директор на Световната банка бе създаден за нея от предишния ръководител на институцията.

Самата тя разказа през 2017-та г.: "Когато Джим Ким се обади на бившия ми шеф - на Жан-Клод Юнкер, му каза "Жан-Клод, знам, че не ти се иска да я пускаш Кристалина, обаче прати ми я, за да направи тя "план Юнкер" за света".

Когато Световната банка остана за кратко без ръководител, Георгиева стана временно изпълняващ длъжността, припомни Крис Хафнър, експерт по управление на финансови институции.

По думите на Хафнър, ако Международният валутен фонд търси някой, който може да продължи работата на Кристин Лагард, Кристалина Георгиева е много избор. "В същото време мисля, че тя ще остави една огромна празнина в екипа на Световната банка. Там тя върши огромно количество работа. Тя беше двигателят да се увеличи капиталът на банката, както и на много други от новите и инициативи. Работата ѝ в Световната банка е отлична", отбеляза Хафнър.

Стивън МакКейб, който поддържа кандидатурата на Марк Карни припомни за неписаното правило - ръководителят на Международния валутен фонд трябва да е европеец.

"Лагард е от Франция, а сега ще оглави Европейската централна банка. Това обаче е съвсем европейска институция, докато Международният валутен фонд обединява държави от няколко континента. Предполагам, че Европа ще се опита да задържи водещата роля при номинацията за фонда", каза МакКейб.

Марк Карни не е харесван от американския президент Доналд Тръмп.

"Въпреки притежанието на европейски паспорт Марк Карни не е европеец", признава Мишел Чан, която много би искала жена да оглави Международния валутен фонд.

Сред нейните фаворити е и Надя Калвиньо, испанският министър на икономиката: "Да, бих казала, че името ѝ със сигурност е сред потенциалните кандидати. От това, което чувам обаче, като че ли везните накланят към друг кандидат. Все повече се споменава името на Йерун Дейселблум - бившия финансов министър на Холандия и ексръководител на еврогрупата", обясни Мишел Чан.

Сред другите спрягани имена са Оли Рен, който ръководи Финландската централна банка и бе сред фаворитите за поста на Марио Драги в Европейската централна банка.

В списъка с евентуални кандидати е и името на настоящия шеф на Еврогрупата - португалецът Мариу Сентену и...самият Марио Драги, който е на 71-години в момента. Самият Драги в четвъртък опроверга възможността да оглави Международния валутен фонд, макар да се чувства поласкан от спрягането на името му сред топ кандидатите.

Ако се надскочи традицията и новият ръководител на фонда да не е европеец, се спряга името на Мохамед Ел. "Той със сигурност би бил свързващото звено между Изтока и Запада", смята Крис Хафнър. Роден в Египет, Ел Ериан има богат опит в банковите среди в Съединените щати.

"Сега, когато има нарастващ популизъм и скептицизъм, евентуалният избор на нов ръководител от държава извън Европа - т.е. някоя от развиващите се икономики, би дал много силен сигнал за важността на фонда и способностите му като международна институция", коментира Мишел Чан, която залага на българската номинация.

"Аз предпочитам Кристалина Георгиева. Тя не само ще увеличи представителството на жените на толкова високи позиции, но и ще бъде кандидат от регион, който към момента не се вижда във високите етажи", каза Чан.

В петък, 26 юли Ройтерс съобщи, че Кристалина Георгиева е добавена в списъка с кандидатите, които ЕС обсъжда за управляващ директор на МВФ.