Решението на Руската федерация да признае за независими украинските области Донецк и Луганск и да изпрати руски войски в определени техни райони е незаконно и неприемливо. Това се посочва в официално изявление на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, съобщават от представителството на ЕК.

От ЕС подчертават, че въпросното решение нарушава международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на Русия и допълнително ескалира кризата.

Двамата председатели - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, приветстват твърдото единство на държавите членки и тяхната решимост да реагират силно и бързо на незаконните действия на Русия в сътрудничество с международните партньори.

Днес предстои да се проведе неофициална среща на министрите на външните работи от ЕС, след което ще бъде официално внесен първият пакет от санкции.

Лондон удря със санкции пет руски банки и трима олигарси

Лондон удря със санкции пет руски банки и трима олигарси

Мерките обяви британският премиер Борис Джонсън

Впоследствие съответните органи ще се срещнат, за да финализират незабавно пакета. Той съдържа следните предложения за санкции:

- насочени към лицата, участвали в незаконното решение,

- насочени към банки, които финансират руски военни операции и други действия в тези територии,

- насочени към руската държава и руското правителство и способността им за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС, за да се ограничи финансирането на агресивни и водещи до ескалация на напрежението политики,

- насочени към търговията на двата отцепнически региона с ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица усещат ясно икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

ЕС решава още днес за санкциите срещу Русия

ЕС решава още днес за санкциите срещу Русия

Този следобед ще се проведе спешно заседание на външните министри от Съюза

ЕС е подготвил допълнителни мерки и е готов да ги приеме на по-късен етап в зависимост от по-нататъшното развитие на обстановката.

Съюзът остава в пълна солидарност с Украйна и е единен в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост.

Подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме Украйна и нейния народ, подчертава се в изявлението.