ЕС осъди решението на руската главна прокуратура за добавяне на няколко неправителствени организации към списъка с "нежелателните" в Русия. Сред тях е и чешката Spolecnost Svobody Informace (Freedom of Information Society), базирана в Прага.

Тази стъпка е поредното потвърждение за "пренебрежителното отношение на руските власти към жизнено и независимо гражданско общества", се казва в изявление на Петер Стано - говорител на службата по външна политика и сигурност на ЕС.

Нито една от дейностите на тези неправителствени организации не оправдава подобни мерки. Европейският съюз многократно е осъждал руското законодателство за "нежеланите организации" и "чуждестранните агенти". И двата закона противоречат на поетите от Русия международни ангажименти и основополагащите документи в сферата на човешките права и оказват негативно влияние върху работата на гражданското общество в Русия." - се казва още в текста.

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Нараства натискът върху независимите медии в Русия

"Напълно подкрепяме ключовата роля, която играят независимите неправителствени организации в развитието на взаимно разбирателство между страните и подобряването на отношенията между тях." - посочва представителят на ЕС

В обръщението се казва още, че е жизненоважно значение да създава отворена и приобщаваща среда за развитието на такива организации.

"ЕС призовава руските власти да отменят тези решения и да допринасят за насърчаването на контактите между хората, което ще е от взаимна полза както за Русия, така и за Европейския съюз." - се казва в заключение.

Законът за "нежелателните организации" беше приет в Русия през 2015 г. Руската главна прокуратура може да обяви за "нежелателна" всяка чуждестранна или международна неправителствена организация, ако реши, че дейността й застрашава "основите на конституционния строй", "отбранителните способности или сигурността на Русия". За участие или сътрудничество с такива организации се предвижда законова отговорност, включително наказателна.

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

На прицел са журналисти...