ЕС не може да плати природния газ за Украйна. Това заяви председателят на ЕК Жозе Барозу по време на пресконференция след заседанието на Европейския съвет.

Пари в бюджета за това няма, лаконично отбелязва Барозу по повод на исканията на Украйна за кредитиране на запасите с руски газ в хранилищата й.

Проблемът е извънредно сложен, толкова доколкото засяга и способността на Украйна да плаща за газа, който употребява. Това обаче не е проблем, за който ние сме отговорни", допълни председателят на ЕК.

На днешното заседание на Съвета на Европа предстоящите проблеми с доставките на газ за били обсъждани.
Лидерите на страните членки на ЕС призовават и Русия, и Украйна да изпълняват договореното, за да се избегне повторение на ситуацията с газовата криза от началото на годината.

По-рано днес Жозе Барозу заяви, че има значителен риск от повторение.

"Това може да се случи дори и след седмици, а не след месеци", предупреди Барозу.

На пресконференцията той съобщи намерението на Европейската комисия следващата седмица да осъществи срещи с представителите на европейски финансови институции, банки и газови компании в търсене на възможни мерки в помощ на Украйна.

Барозу обаче не пое искания от Украйна ангажимент за изход.

Припомняме, вчера се състоя заседание на координационната група с участието на представители на "Газпром" и „Нафтогаз".

По време на срещата стана ясно, че Украйна иска кредит от европейски банки или директно ЕС да плати запасите с природен газ като необходими през зимния период, когато потреблението нараства.

По думите на премиера Юлия Тимошенко за запълване на газохранилищата с достатъчно количество газ на Украйна е необходим кредит от 4.2 млрд. долара