Осъждаме най-категорично безпрецедентната военна агресия на Русия срещу Украйна. Със своите непредизвикани действия Русия грубо нарушава международното право и подкопава европейската и световна сигурност и стабилност. Съжаляваме за загубата на живот и човешкото страдание.

Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните действия, да изтегли своите военни от Украйна и да зачита напълно териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Подобна употреба на сила и принуда няма място в 21 век. ЕС застава твърдо до Украйна и нейния народ, докато те са изправени пред тази несравнима криза.

Лайен: Искаме Украйна в ЕС

Лайен: Искаме Украйна в ЕС

Но това няма да стане факт бързо

Лидерите на ЕС ще се срещнат по-късно днес.

Председателят Мишел на Европейския съвет свика извънредно заседание на Европейския съвет, за да обсъди кризата и по-нататъшните ограничителни мерки. Това ще наложи масивни и тежки последици за Русия за нейните действия. Президентът фон дер Лайен и върховният представител Борел ще очертаят допълнителен пакет от санкции, който се финализира от Европейската комисия и ЕСВД в тясна координация с партньорите. Съветът ще ги приеме бързо.

ЕС ще продължи да предоставя силна политическа, финансова и хуманитарна помощ на Украйна и нейния народ.

Външните министри от ЕС договориха санкциите срещу Русия

Външните министри от ЕС договориха санкциите срещу Русия

Очакваното решение беше взето тази нощ

Припомняме, че тази нощ външните министри от ЕС одобриха санкциите срещу Русия.

Лайен пък обяви, че ЕС иска Украйна в ЕС, но това няма да стане бързо.