ЕС отпусна 2 милиона евро за програма за разминиране в Украйна, в рамките на която водачи със специално обучени кучета ще помогнат за разчистването на невзривени боеприпаси в цялата страна, съобщава Би Би Си.

Проектът се финансира от Службата за външнополитически инструменти (FPI) на Европейската комисия.

"Радваме се, че можем да финансираме тази инициатива като част от подкрепата на ЕС за подобряване и разширяване на хуманитарната противоминна дейност в Украйна. Ние вярваме, че този иновативен проект има потенциала значително да ускори разчистването засегнатите земи за гражданска употреба", каза директорът на FPI Питър Вагнер.

Предвижда се за разминиране да бъдат изпратени 16 кучета порода малиноа (белгийска овчарка), заедно с украински кучета, които са преминали специално обучение в Камбоджа в продължение на пет месеца.

"Много от водачите преди това са учили за обучение на кучета в Сумския национален аграрен университет. По време на курса за водачи на кучета те също преминаха обучение за ръчно разминиране", се казва в изявление на делегацията на ЕС в Украйна. Оттам добавиха, че водачи на кучета ще бъдат изпратени, за да допълнят усилията за ръчно и механизирано разминиране в освободените украински територии, включително областите Николаев, Херсон и Харков.

TIME: Разчистването на мините в украинската земя ще отнеме 757 години

TIME: Разчистването на мините в украинската земя ще отнеме 757 години

Огромните минни полета не само забавиха военната контраофанзива