Мащабът на заразяване на украинските територии с мини и снаряди е най-големият след Втората световна война. Ще отнеме 757 години, за да се разчистят украинските територии с помощта на конвенционални методи и ресурси.

Това пресмята TIME в свой материал.

Отбелязва се, че за повече от 600 дни от началото на пълномащабната руска инвазия Украйна се превърна в най-минираната страна в света, изпреварвайки Афганистан и Сирия. Смята се, че една трета от украинската територия е осеяна с милиони неексплодирали мини и касетъчни бомби, както и жици, мини-капани и фрагменти от снаряди.

"Огромните минни полета не само забавиха военната контраофанзива на Украйна, те застрашиха живота на шест милиона цивилни и направиха някои от най-ценните земеделски земи в страната неизползваеми, засягайки както икономиката на Украйна, така и глобалното снабдяване с храна", се казва в материала.

Министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко подчерта, че мащабът на замърсяване на Украйна с мини и невзривени боеприпаси е най-големият след Втората световна война. Според оценка, публикувана от GLOBSEC, мозъчен тръст в Словакия, на Украйна ще са необходими 757 години, за да елиминира тази заплаха, използвайки конвенционални методи и налични ресурси.

Към 1 ноември най-малко 264 цивилни са били убити от мини и повече от 830 са били осакатени или ранени, според данни, предоставени на TIME от Министерството на икономиката на Украйна.

Тези цифри не вземат предвид райони, които все още са под руска окупация или където продължават тежки боеве. Длъжностни лица казват, че броят на жертвите от детонации на противопехотни мини може да достигне 9000 до 2030 г., ако проблемът не бъде решен ефективно.

260 убити и 560 ранени от мини в Украйна

260 убити и 560 ранени от мини в Украйна

От началото на войната

"Без разминиране няма да можем да стартираме напълно нашата икономика", подчерта Свириденко.

Ръководителят на отдела за противоминни действия към Програмата на ООН за развитие в Украйна Пол Хеслоп каза, че през последните 30 години е работил в почти всяка страна, замърсена с мини. Според него опитът на Украйна ще донесе много промени в противодействието на тази заплаха.

Украински сапьори обезвредиха пет руски мини по пътя на мисията на МААЕ

Украински сапьори обезвредиха пет руски мини по пътя на мисията на МААЕ

Русия заяви, че това са "симулирани взривове"

"През следващите три години ще видим фундаментални промени в начина, по който се извършва хуманитарното разминиране в Украйна, което ще повлияе на противоминната дейност по целия свят", каза той.