Европейският съюз все още няма да налага санкции на Русия. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Той отхвърли призива на Киев за това блокът да предприеме подобна стъпка незабавно, за да предотврати война, вместо да чака евентуална руска инвазия.

Западните страни се опасяват, че струпването на руски войски близо до границата с Украйна през последните седмици предвещава нападение. От своя страна Москва отрича да има такива намерения.

Съединените щати и европейските съюзници неколкократно предупредиха, че всяка атака ще предизвика "стабилни" санкции срещу Русия.

И Урсула фон дер Лайен заплаши Москва с отрязване от световните финансови пазари

И Урсула фон дер Лайен заплаши Москва с отрязване от световните финансови пазари

Санкциите ще имат мащабни последици...

Очакваме решения, подчерта украинският външен министър Дмитро Кулеба, след като пристигна в Брюксел, за да говори на редовно планираната среща на външните министри на ЕС.

Има редица решения, които Европейският съюз може да вземе сега, за да изпрати ясни послания на Русия, че нейната ескалация няма да бъде толерирана и Украйна няма да бъде оставена сама, заяви дипломатът и допълни, че Киев вярва, че има основателни и легитимни причини поне част от санкциите да бъдат наложени още сега, за да се покаже, че Европейският съюз не само говори за тях, но и ги изпълнява.

Борел, както и някои от другите присъстващи външни министри, обаче дадоха ясно да се разбере, че ЕС все още не планира да налага санкции.

Борел заяви, че ще свика извънредно заседание на Съюза за договаряне на санкции, "когато настъпи моментът".

ЕК готова със санкции спрямо Русия в енергийния и технологичния сектор

ЕК готова със санкции спрямо Русия в енергийния и технологичния сектор

Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите са съгласувани