Лидерите на Армения и Азербайджан трябва да се срещнат следващата седмица в Брюксел. Това съобщиха  в понеделник източници от Европейския съюз (ЕС), цитирани от "Ройтерс".

Срещата ще бъде последен опит за осигуряване на трайно мирно споразумение и разрешаване на дългогодишни различия относно територията на Нагорни Карабах.

Срещата на 14 май между премиера на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев следва разговори между техните двама външни министри, които накараха държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън да предположи, че е възможен пробив.

Блинкън видя напредък в преговорите Армения - Азербайджан

Блинкън видя напредък в преговорите Армения - Азербайджан

В организираните от САЩ мирни преговори за спорната територия Нагорни Карабах

В съобщение на уебсайта на Съвета на ЕС се казва, че среща с председателя на Съвета Шарл Мишел ще се състои в централата на ЕС.

Припомняме, че Армения и Азербайджан, и двете бивши съветски държави, са водили две войни в продължение на 30 години, фокусирани върху Нагорни Карабах, признат за част от Азербайджан, но населен предимно с арменци.

В шестседмичен конфликт през 2020 г., приключил с примирие с посредничеството на Русия, Азербайджан си възвърна територии, загубени в първата война, датираща от разпадането на съветското управление. Между двете страни периодично избухват гранични сблъсъци.

Пашинян и Алиев проведоха няколко кръга от преговори, обикновено организирани от ЕС или Русия, но не успяха да разрешат оставащите трудности, включително демаркация на границата и достъп до зони на територията на другата страна.

В последното съобщение на ЕС се казва, че двамата лидери също ще се срещнат на 1 юни в Молдова по време на среща за развитие, на която ще присъстват президентът Еманюел Макрон от Франция и канцлерът Олаф Шолц от Германия.

"Лидерите също така се съгласиха да продължат да се срещат тристранно в Брюксел толкова често, колкото е необходимо, за да разгледат текущите събития на място и постоянните точки от дневния ред на срещите в Брюксел", се казва в изявлението на ЕС.

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Нов опит за подновяване на диалога