Армения и Азербайджан са постигнали осезаем напредък в организираните от САЩ мирни преговори за спорната територия Нагорни Карабах. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкън в четвъртък, цитиран от АП. 

Четиридневната преговорна сесия не доведе до мирно споразумение.

Според Блинкън обаче, сделката е постижима. Той похвали двете страни, че са се събрали, за да се опитат да намерят общ език.

Споразумението ще бъде "не само историческо, но ще бъде дълбоко в интерес на народите на Азербайджан и Армения и ще има много положителен ефект дори извън техните две страни".

Дискусиите при закрити врата се проведоха далеч от светлината на медийното внимание, в Института за външна служба на Държавния департамент в Северна Вирджиния. Външните министри на Армения и Азербайджан, които водеха своите делегации, не говориха на церемонията по закриването.

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Нов опит за подновяване на диалога

Ангажираността на САЩ в конфликта може да се разглежда като предизвикателство за влиянието на Русия в област, която тя смята за своя сфера на влияние. Въпреки че Русия посредничи при последната значителна сделка между двете страни и сега поддържа войски в Нагорни Карабах, напоследък тя беше по-заета от конфликта в Украйна.

Няма признаци, че наближава мирно споразумение.

Припомняме, че планинският регион Нагорни Карабах има значително културно значение както за арменците, така и за азерите.

През следващия четвърт век Нагорни Карабах беше "замразен конфликт", с арменски и азербайджански сили, изправени срещу ничия земя и редки сблъсъци. През септември 2020 г. Азербайджан започна пълномащабно нападение, за да превземе региона. Ожесточените боеве продължиха шест седмици.

Войната завършва с примирие с посредничеството на Русия, според което Азербайджан си възвръща контрола върху части от Нагорни Карабах и цялата околна територия, преди това окупирана от арменци. Русия изпрати мироопазващи сили от 2000 войници, за да поддържат реда, включително да гарантират, че така нареченият път Лачински коридор, който свързва Нагорни Карабах с Армения, остава отворен.

В средата на декември миналата година азери, твърдящи, че са екологични активисти, започнаха да блокират пътя, заявявайки, че протестират срещу нелегитимния добив от арменци. Армения твърди, че протестите са дирижирани от Азербайджан.

На свой ред Азербайджан твърди, че арменците са използвали коридора за транспортиране на противопехотни мини в Нагорни Карабах в нарушение на условията на примирието.

Миналия месец най-малко седем войници бяха убити при сблъсъци между арменски и азербайджански сили. Армения твърди, че снайперист е убил един от нейните войници близо до село Сотк. Азербайджан отрече това и каза, че арменците са открили огън с малки оръжия по неговите сили, които са отвърнали на огъня.

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Ереван уверява, че напълно признава териториалната цялост на Баку

Азербайджан многократно е твърдял, че арменците са използвали Лачинския коридор, за да доставят оръжия и боеприпаси в Нагорни Карабах.