Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи нов пакет от санкции срещу Русия, предназначени "да накарат Кремъл да си плати" за ескалацията на конфликта в Украйна, причинена от "фиктивното" гласуване в окупираните територии, съобщава "Ройтерс".

Ние не приемаме фалшивите референдуми, нито какъвто и да е вид анексия в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да плати за тази по-нататъшна ескалация, подчерта тя пред репортери в Брюксел.

Предложеният осми пакет от санкции включва допълнителни забрани за внос на руски продукти, които се очаква да лишат Москва от допълнителни 7 милиарда евро приходи, а също и още забрани за износ на ключови технологии, използвани за военните, като такива, свързани с авиационната индустрия, електронни компоненти и специфични химически вещества, обяви шефът на ЕК.

Борел: Никой няма да признае руските референдуми в Украйна

Борел: Никой няма да признае руските референдуми в Украйна

Държавите от ЕС трябва да продължат да подкрепят Украйна, настоя върховният представител на ЕС

Освен това пакетът от санкции ще постави правната основа за таван на цените на петрола и ще забрани на гражданите на ЕС да участват в ръководствата на руските държавни компании.

От своя страна върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел обяви по време на съвместната пресконференция, че ЕС ще предложи и нови санкции срещу лица и организации, които продължават да подкрепят Русия.

Този ​​списък, включващ над 1300 души и организации, е насочен към ключови лица, вземащи решения, олигарси, висши военни служители и пропагандатори, отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна, поясни той.

Борел уточни, че става въпрос за лица, "замесени в руската окупация и незаконното анексиране на Украйна", заедно с "лицата, които са организирали и улеснили фиктивните референдуми" в окупираните райони.

Също така ЕС планира да санкционира повече лица от руския отбранителен сектор, както и онези, "които подкрепят руските сили, като предоставят военна техника, включително ракети и бойни самолети".

Фон дер Лайен: Санкциите срещу Русия остават, помощта за Украйна продължава
Обновена

Фон дер Лайен: Санкциите срещу Русия остават, помощта за Украйна продължава

Тя говори и за реформи на енергийния пазар на ЕС