ЕС предприе "ключова стъпка" за справяне с обезлесяването, причинено от потреблението на соя, шоколад, месо и други продукти, коментират еколози, цитирани от "Гардиън".

ЕС е разработил нов план за защита и възстановяване на световните гори, който включва работа с правителствата за насърчаване на по-доброто използване на земята и ресурсите, управление на веригите за доставки и провеждане на изследвания.

Възможен е нов регламент за "минимизиране на въздействието на потреблението на ЕС върху обезлесяването и деградацията на горите".

По данни на Световния фонд за природата ЕС осигурява 36% от целия глобален внос на култури и животински продукти, свързани с обезлесяването.

500 000 кв. км гори унищожени за десетилетие от големите хранителни компании

500 000 кв. км гори унищожени за десетилетие от големите хранителни компании

Това площ, е два пъти повече от територията на Великобритания

Но действията, а не думите, ще определят колко сериозно ще е справянето с въздействието върху горите, коментира говорителка на "Ферн", организация, която работи за защита на горите и хората зависими от тях.

"Ние отчаяно се нуждаем от нови закони, които изискват от компаниите да демонстрират, че стоките, които пускат на пазара на ЕС, не са свързани с обезлесяване или нарушение на човешките права", допълва Хана Моуат пред Урсула фон дер Лайен, новият председател на ЕК.

Нейният заместник Франс Тимерманс обясни, че "ние няма да постигнем нашите цели в областта на климата, без да защитим горите по света. Основните големи световни гори не са на територията на ЕС, но нашите действия като индивиди и изборът ни на политика имат голямо въздействие."

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава бавно, но сигурно да унищожава условията си за живот (какво остава за добър)

Около 80% от загубата на гори в световен мащаб е защото дърветата се изсичат, за да се създаде място за земеделие или пасище.

Обезлесяването в Гана примерно, се е увеличило с 60% през миналата година, главно в резултат на производството на какао.

В Европа са най-големите потребители на шоколад в света, като на първо място са Великобритания, Швейцария и Германия, където човек яде средно повече от 8 кг шоколад годишно.

"Справянето с обезлесяването не е възможно, без да се отговори на търсенето от страна на ЕС на стоките, които го причиняват. Но също така изисква да се стигне до коренната причина за загуба на гори в залесените страни", коментира Овид Овусу-Адай, участник в EcoCare, организация от Гана, работеща за правата на общностите и горите.

WWF и Интерпол се обединяват срещу незаконната сеч

WWF и Интерпол се обединяват срещу незаконната сеч

Според тях в противодействието на тази дейност трябва да участва цялото общество

"Както и в борбата с незаконния дървен материал, ЕС трябва да използва пазарните си лостове, за да започне дискусии в страните производителки, за управление на горите и за отпускането на концесии."

През 2017 г. разследване на "Гардиън" показва, че индустрията за производство на шоколад е причина за обезлесяването в Кот д'Ивоар, като "мръсните" зърна от обезлесени национални паркове създават вериги за доставки на големи компании.

По-късно производителите на какао се ангажират да спрат обезлесяването в Западна Африка и да премахне тези зърна, но защитниците на околната среда коментират, че компаниите не успяват да изпълнят това обещание и все още са отговорни за обезлесяването на десетки хиляди хектара земя, които до неотдавна са били тропически гори.

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Една трета от всички оценени видове са под заплаха от изчезване