Европейският съюз предупреди Съединените щати, че налагането на мита за внос на автомобили и части би навредило на собствената им автомобилна индустрия и вероятно ще доведе до контрамерки от страна на търговските партньори за около 294 млрд. долара износ от САЩ, съобщава "Ройтерс".

В документ от 10 страници, подаден в Търговския департамент на САЩ, ЕС обяснява, че тези мита са неоправдани и нямат никакъв икономически смисъл.

Департаментът започна разследване на 23 май с основание национална сигурност, по указание на Тръмп, който многократно критикува ЕС за търговския излишък със Съединените щати и за по-високи вносни мита за автомобили.

Тръмп: Европейският съюз е толкова вреден, колкото и Китай

Тръмп: Европейският съюз е толкова вреден, колкото и Китай

Митата могат да обхванат китайски стоки за 500 милиарда долара

Тръмп заяви миналата седмица, че правителството завършва проучването си и предлага САЩ скоро да предприемат действия, след като по-рано заплашиха да наложат 20% мита на всички автомобили, сглобени в ЕС.

Износът на автомобили от ЕС за САЩ възлиза на 37,4 милиарда евро през 2017 г., а вносът на ЕС е едва 6,2 милиарда евро. Европейският съюз твърди, че за някои стоки, като камиони, вносните мита в САЩ са по-високи.

Според ЕС, европейски компаниите произвеждат близо 2,9 милиона автомобила в САЩ, предоставяйки 120 000 работни места, или 420 000, ако са включат и търговци на автомобили и автомобилни части.

Според внесеният от ЕС документ, вносът не се е увеличил значително през последните години и до голяма степен нараства успоредно с цялостното разширяване на американския пазар на автомобили и увеличеното търсене, което не може да бъде задоволено от местното производство.

Юнкер отива във Вашингтон, иска по-малко драма в търговската война с Тръмп
Обновена

Юнкер отива във Вашингтон, иска по-малко драма в търговската война с Тръмп

Ще говоря от името на всички европейци

В документът се посочва, че митата за автомобили и части за автомобили могат да подкопаят собственото производство на САЩ, с налагането на по-високи производствени разходи за щатските производители. ЕС изчислява, че въвеждането на 25% мита ще се отрази отрицателно първоначално с 13-14 млрд. долара върху БВП на САЩ и то без подобрение на на текущия баланс.

Предполагайки, че ще бъдат взети мерки в отговор на митата на САЩ и за внос на стомана и алуминий, ЕС предупреждава, че това може да се засегне близо 294 млрд. долара износ на САЩ, или 19% от общия износ на САЩ.

Документът на ЕС намира връзката между автомобилната индустрия и националната сигурност за "слаба"

Тръмп иска да изтегли САЩ от СТО

Тръмп иска да изтегли САЩ от СТО

Била "проектирана от останалия свят, за да изнудва САЩ"