Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който отговаря за търговската политика, предупреди САЩ срещу разделянето на 28-те страни членки на Европейския съюз и избирането кои страни да бъдат изключени от новите вносни мита върху стоманата и алуминия, обявени вчера от американския президент Доналд Тръмп.

Меркел призова САЩ митата да не обхващат ЕС

Меркел призова САЩ митата да не обхващат ЕС

Най-добрият вариант би бил ЕС да бъде изключен

Катайнен допълни, че всички страни членки на ЕС трябва да бъдат еднакво защитени от мерките, добавяйки, че "не можем да приемем, че ЕС е разделен на различни категории".

"Очакваме, че целият ЕС ще бъде третиран като търговски блок, всички страни в него са в подобна позиция", коментира още Катайнен по време на пресконференция в Брюксел.

ЕС иска да бъде изключен от новите  мита на САЩ

ЕС иска да бъде изключен от новите мита на САЩ

Въпреки обвиненията в търговска война, указът бе подписан

По-рано европейският комисар по въпросите на търговската политика Сесилия Малмстрьом посочи, че ЕС изисква от САЩ яснота дали Общността ще бъде включена в категорията "истински приятели", спомената от Тръмп и по този начин ще бъде освободен от новите мита за внос.

Междувременно редица държави, включително Южна Корея и Великобритания, вече поискаха от Вашингтон да ги включи в списък на страните, които ще бъдат освободени от мерките.