Европейският съюз премахва от списъка с терористични организации ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия). Това съобщи шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини, цитирана от АФП. 

По думите й, решението ще влезе в сила след подписването на мирното споразумение. 

Тя заяви още веднъж подкрепата на Съюза и предоставянето на помощ от 600 млн. евро във връзка с успешния край на преговорите. 

"Днес мирът е в ръцете на колумбийския народ", заяви още тя. 

Американският държавен секретар Джон Кери обаче заяви, че САЩ няма да последват решението на ЕС. Това означава, че лидер на групировката, който в момента се намира в американски затвор, няма да бъде освободен. 

Става въпрос за Рикардо Палмера (познат като Симон Тринидад).

Освобождаването му не е част от сделката, отсече Кери. 

Той припомни, че не Държавният департамент решава дали той ще бъде освободен. 

Припомняме, че президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и марксисткият бунтовнически лидер Тимолеон Хименес, с прякор Тимошенко, подписаха днес споразумение за прекратяване на половинвековна война, при която загинаха четвърт милион души.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано на плебисцит на 2 октомври. Социологически проучвания показват, че сделката ще бъде подкрепена.

В споразумението е записано разоръжаване на бунтовниците, временно разселване в 23 зони на страната, където ще бъдат създадени осем специални лагера за постепенна реинтеграция на бившите бойци към мирния живот.

За разоръжаването се дава срок от 180 дни, а предаденото оръжие ще се намира на отчет на ООН.

ФАРК е създадена през 1964 година като военно крила на местната комунистическа партия. Идеологията й е да се борят за „Нова Колумбия” – общество на социална справедливост и равенство. Към момента в състава й влизат около 20 000 бойци, разделени на групи.

Организацията е призната от САЩ и европейските страни за терористична. Има сериозни подозрения, че организацията поддържа една част от дейността си с трафик на наркотици.

Жертви на ФАРК за половин век въоръжен конфликт в Колумбия са най-малко 220 хиляди души.