Държавните и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз се съгласиха да започнат подготовка за търговски преговори с Великобритания, след като британският премиер Тереза Мей призна, че има да се извърви още път в преговорите във връзка с Брекзит.

Както се очакваше, нейните колеги от останалите 27 страни членки се разбраха по време на срещата на върха в Брюксел, че не е постигнат достатъчен напредък по други въпроси, за да започнат сега официални търговски преговори.

Меркел: Ще има Брекзит

Меркел: Ще има Брекзит

Канцлерът на Германия е оптимист за преговорите

Но със започването на вътрешни преговори, те проправят пътя за тяхното започване, вероятно през декември.

Тереза Мей изтъкна, че била "амбицирана и позитивна" относно преговорите.

Останалите 27 лидери на страните членки на ЕС се събраха в Брюксел, за да направят оценка на напредъка, постигнат досега в преговорите с Великобритания за Брекзит, като страната трябва да излезе от ЕС през март 2019 г.

Те официално заключиха, че е бил постигнат "недостатъчен напредък" в преговорите за правата на гражданите на ЕС във Великобритания, финансовите задължения на Обединеното кралство и границата между Ирландия и Северна Ирландия, за да могат да преминат към втората фаза на преговорите с Великобритания, в която ще се обсъждат търговските отношения.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче заяви, че са дали зелена светлина на подготовката на "втората фаза" на преговорите за Брекзит, свързани с търговията.

Искаме да останете и след Брекзит, обяви Лондон на гражданите от ЕС

Искаме да останете и след Брекзит, обяви Лондон на гражданите от ЕС

В отворено писмо на британския премиер

Говорейки след срещата, Тереза Мей изтъкна: "Амбицирана и позитивна съм за бъдещето на Великобритания и за тези преговори, но знам, че все още имаме да извървим доста път."

Тя посочи още, че Великобритания възнамерява да изпълни всичките си финансови ангажименти, поети по време на членството си в Европейския съюз. Тя допълни, че Обединеното кралство може да продължи да финансира някои проекти на ЕС, дори след като напусне Общността, ако смята, че каузата трябва да бъде подкрепена, особено тези в областта на научните изследвания и наказателната справедливост. 

На работната вечеря снощи Тереза Мей отправи лична молба към колегите си от ЕС, казвайки им, че "ние трябва да работим заедно, за да постигнем резултат, зад който можем да застанем и да защитим пред нашите народи".