Ясната цел на Китайската комунистическа партия е промяна на международния ред с Китай в неговия център. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По нейни думи Пекин представя алтернативна визия за световния ред, "където сигурността и икономиката са с предимство пред политическите и гражданските права".

Шефът на ЕК подчерта, че отговорът на Китай на войната в Украйна в бъдеще "ще бъде определящ фактор за отношенията между ЕС и Китай".

Втвърдяването на позицията на Китай от време на реформи и отварянето към ерата на сигурността и контрола изисква Европа да "намали риска" дипломатически и икономически, категорична бе Фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Преди посещението си в Китай с френския президент Еманюел Макрон следващата седмица, Фон дер Лайен даде трезва оценка на китайската политика и призна, че отношенията с Пекин са станали "по-далечни и по-трудни" през последните няколко години.

CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

Все още няма данни за износ на китайско оръжие за Русия

Тя посочи, че Китай, чийто президент Си Дзинпин обеща по-тесни връзки с руския си колега Владимир Путин миналата седмица, носи отговорност за постигането на "справедлив мир" при прекратяване на войната в Украйна, което изисква изтеглянето на руските сили.

Китай става все по-репресивен у дома и по-настойчив в чужбина, отбеляза шефът на ЕК.

Тя заяви, че отделяне от Китай не е възможно, но е от жизненоважно значение съсредоточаването върху намаляване на рисковете за Европа.

От икономическа гледна точка Европейският съюз трябваше да "ребалансира" отношенията си и да намали зависимостта си от Китай, поясни Фон дер Лайен.

Тя посочи, че ЕС вече има набор от мерки за противодействие на икономическите изкривявания и за защита на интересите си в областта на сигурността, но блокът също така трябва да наблюдава високите технологии, които споделя с променящия се Китай.

По-късно тази година Европейската комисия ще представи идеи относно мерки за контрол на изходящите инвестиции в определени чувствителни технологии, за да се гарантира, че те не подобряват военните или разузнавателните способности на конкурентната страна, стана ясно от думите ѝ.

ЕС мисли как да е пазарно конкурентен на САЩ и Китай

ЕС мисли как да е пазарно конкурентен на САЩ и Китай

Евролидерите подкрепят обновяване на единния пазар и опростени регулации