ЕС подготвя програма за развитие на туризма, в рамките на която ще подпомага отделни индивиди, както и цели семейства, които не могат да си позволят да отидат сами на почивка.

Не, Емилия Масларова не е станала евродепутат, ако веднага ви хрумва нейната инициатива „Пенсионери на море". ЕС от своя страна, като че разширява неуспешно реализираната идея на бившия ни социален министър.

„Дарената от ЕС" почивка ще е в чужбина и планира да даде възможност не само на възрастните хора, но и на хора с увреждания и семейства с ниски доходи, да обикалят Европа.

Планът е предложен миналата седмица в Брюксел от еврокомисаря по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.

Проектът, наречен „Социален туризъм" среща разноречиви реакции от страна на аналитиците, но европейските политици, преди всичко тези от южните страни, за момента го приемат положително.

При представянето на проекта, Таяни е обявил, че пътуването в чужди страни е сред основните човешки права.

Правото да си избереш къде да отидеш на почивка, все пак Брюксел очевидно не цени особено, тъй като мястото на „дарената ваканция" ще се избира от ЕС, съобщава СМЕ.

В първата фаза на проекта жителите на северна Европа ще могат да пътуват на юг, а тези от Южна Европа- на север. За помощта ще могат да кандидатстват не само пенсионери, а хора с увреждания и семейства с ниски доходи.

Вносителят на проекта, който критиците означават като поредната стъпка от стремежа на Брюксел да „пъхне ръка" във всяка област на човешкия живот, дори не е социалист. Таяни е от дясната партия „Форца Италия" на италианския премиер Силвио Берлускони.

Проектът предизвика „усмивки" преди всичко сред журналистите от американския печат. „Свобода, равнопоставеност, Сен Тропе" - така звучи заглавието в днешното издание на вестника Wall Street Journal. Самото заглавие е парафраза на девиза на френската революция - Свобода, равнопоставеност, братство.

И New York Times също иронично разсъждава над изказването на Антонио Таявни или по-точно върху фрагмента защо точно пътуването в чужди страни би трябвало да бъде човешко право.