Европейските правителства съзнателно са съучастници в изтезанията и злоупотребите с бежанци и мигранти в Либия. Това обявиха от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

В опит да ограничи миграцията, ЕС активно подкрепя "система за злоупотреба и експлоатация" по либийските брегове, уточняват от правозащитната организация в доклад.

Според правозащитниците средствата на ЕС са насочвани към либийските власти, които работят с въоръжени милиции и трафиканти на хора.

Между 400 хил. и 700 хил. мигранти натъпкани в лагери в Либия

Между 400 хил. и 700 хил. мигранти натъпкани в лагери в Либия

Това е само един лагер. Либийското правителство ни каза, че има 42

ЕС предостави на либийската брегова охрана кораби, обучение и финансиране.

Либия е главната пътна артерия за мигрантите, опитващи се да се доберат до Европа. Пристиганията на мигранти в Италия, която е главната крайна дестинация за лодките, прекосяващи Средиземно море от Либия, рязко спаднаха след предоставянето на средства от страна на ЕС на либийската брегова охрана.

Ала "Амнести интернешънъл" твърди, че бреговата охрана работи с престъпни банди и трафиканти на хора, които са виновни за редица злоупотреби, което ставало със знанието на властите на ЕС.

Африканският съюз и ЕС с план за мигрантите в Либия

Африканският съюз и ЕС с план за мигрантите в Либия

След шокиращите разкрития за поробени бежанци

Правозащитниците твърдят, че стремежът към ограничаване на миграцията е довел до "масово, произволно и неопределено във времето" задържане на мигранти и бежанци.

Бежанците и мигрантите, прихванати от Либийската брегова охрана, са изпращани в центрове за задържане, управлявани от Генералната дирекция на Либия за борба с нелегалната имиграция.

"Амнести" изтъква, че около 20 хил. души в момента са задържани в тези центрове, като те разполагат със свидетелски показания, показващи, че задържаните са подложени на "изтезания, принудителен труд, изнудване и незаконни убийства" от страна на властите, трафикантите и въоръжените милиции.

"Европейските правителства не само са напълно наясно с тези злоупотреби; чрез активната подкрепа за либийските власти в спирането на преминаването на морето и задържането на хората в Либия, те са съучастници в тези злоупотреби", изтъкват от "Амнести".