Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон обяви, че Европейската комисия не е подновила поръчката си за COVID-19 ваксини от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca за след юни, предаде "Ройтерс".

Миналия месец Европейската комисия заведе съдебно дело срещу AstraZeneca за неспазване на договора за доставка на COVID-19 ваксини и за липса на "надежден" план за осигуряване на навременни доставки на препарата. 

ЕС заведе дело срещу AstraZeneca за неспазване на договора за ваксините

ЕС заведе дело срещу AstraZeneca за неспазване на договора за ваксините

Към момента около 24% от възръстното население на ЕС е ваксинирано с поне една доза

Съгласно договора британско-шведската компания се беше ангажирала да положи "най-добрите разумни усилия" да достави 180 млн. дози ваксини за ЕС през второто тримесечие на тази година, и общо 300 млн. за периода от декември до юни.

Но AstraZeneca обяви на 12 март, че ще има за цел да достави само една трета от това до края на юни, от които около 70 милиона ще бъдат през второто тримесечие. Седмица след това Европейската комисия изпрати правно писмо до компанията в първата стъпка от официалната процедура за разрешаване на спорове.

Забавянията на AstraZeneca допринесоха за възпрепятстване на ваксинационната кампания на Общността, след като ваксината, разработена от Оксфордския университет, първоначално трябваше да бъде основната при имунизирането в ЕС през първата половина на тази година. След няколко орязвания на доставките Общността промени плановете си и сега разчита най-вече на препарата на американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech.

Прокуратурата във Франция разследва смъртни случаи след ваксиниране с AstraZeneca

Прокуратурата във Франция разследва смъртни случаи след ваксиниране с AstraZeneca

При това са починали млади хора