Европейският съюз заведе съдебно дело срещу шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, изтъквайки като причина на неспазването на договора за доставка на ваксини в страните от ЕС. Това обявиха от Европейската комисия, цитирани от "Франс прес".

"Причината наистина е, че условията на договора или някои условия на договора не бяха спазени и компанията не беше в състояние да излезе с надеждна стратегия за осигуряване на навременна доставка на дози", отбеляза говорителят на ЕК Стефан Де Киерсмакер.

ЕС съди AstraZeneca

ЕС съди AstraZeneca

Комисията е повдигнала темата на среща на посланиците в сряда

По-рано дипломатически източник, цитиран от медиите, уточни, че тази стъпка е тясно свързана с намерението на ЕС да гарантира, че всички предвидени доставки ще се осъществят през второто тримесечие на тази година.

"Държавите от ЕС трябва да решат дали да участват. Става въпрос за изпълнението на доставките до края на второто тримесечие", каза източникът.

По-късно от AstraZeneca отговориха, че съдебните действия на ЕС били "безоснователни".

"Смятаме, че всякакъв съдебен спор е без основание и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро", се казва в изявление на компанията.

През март председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази разочарование от AstraZeneca по време на пресконференция, като подчерта, че "AstraZeneca за съжаление не произведе и не достави достатъчно ваксини. А това е болезнено, разбира се, намали скоростта на ваксинационната кампания".

ЕС отказа опцията да закупи още 100 млн. дози от ваксината на AstraZeneca

ЕС отказа опцията да закупи още 100 млн. дози от ваксината на AstraZeneca

Крайният срок за използване на опцията вече изтече и ЕС не планира да се възползва

Коментарите бяха направени само месеци след като фирмата за първи път обяви, че няма да може да достави всичките 300 млн. дози, които първоначално обеща да достави на Общността през първото тримесечие на годината в съответствие с договорните си задължения. Тя се оправда с технически усложнения в белгийския си завод, като риториката накара ЕС да призове фирмата да доставя по-активно ваксините, произведени в заводите, базирани във Великобритания, нещо, което AstraZeneca отхвърли, наричайки договора с Обединеното кралство "отделен".

Фон дер Лайен заяви, че Общността очаква 70 млн. дози от фармацевтичната компания през второто тримесечие, намаление от очакваните първоначално 180 млн.

ЕМА препоръча AstraZeneca да се поставя като втора доза на получилите първа

ЕМА препоръча AstraZeneca да се поставя като втора доза на получилите първа

Рискът от тромбоза е 1:100 000…

AstraZeneca също потвърди закъсненията по това време, като заяви, че второто тримесечие също е "много вероятно" да бъде засегнато.

Към днешна дата 4 ваксини срещу COVID-19 са разрешени за употреба в ЕС въз основа на положителни научни препоръки от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА): произведените от Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Според последните данни, предоставени от Европейския център за профилактика на заболяванията, приблизително 24% от възрастното население на ЕС са имунизирани поне с една доза разрешена ваксина.

ЕС намекна, че може да се откаже от ваксината на AstraZeneca

ЕС намекна, че може да се откаже от ваксината на AstraZeneca

Заради забавени доставки