"ЕС разполага с 6,9 милиарда евро за осигуряване на военна помощ на Украйна и търси начини как да преодолее пречките пред предоставянето на тези средства на Киев." Това заяви ръководителят по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел, преди да започне днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел. Това съобщават от БТА.

По негови думи Унгария засега блокира необходимите стъпки, тъй като в Украйна унгарските дружества изпитват трудности, има проблеми и с отношението на украинците към унгарското малцинство. Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да държи сметка за последиците от решенията, които взима, смята Борел.

Нашата военна подкрепа става още по-важна и решаваща за Украйна. Някои държави от ЕС обмислят предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предоставените на Украйна боеприпаси да бъдат използвани по цели в Русия. Тези решения стават все по-важни, защото ударите по Киев са от руска територия, посочи още ръководителят по външната политика. Според него е възможно Русия да се опитва да възпрепятства доставките на боеприпаси за украинската страна.

Жозеп Борел съобщи, че през юни ще бъде представено предложение да се подпомогне разгръщането на европейското отбранително производство с европейски средства. Той също подкрепя предложението за обособяване на европейска противоракетна отбрана.

Борел смята, че щом Москва се старае да отклони вниманието на участници в предстоящата в Швейцария среща за Украйна, то това означава, че срещата ще бъде от голямо значение.

Припомняме, вчера стана ясно, че ЕС не е могъл да достави на Украйна обещаните милион артилерийски снаряда заради недостиг на взривни вещества.

В декларация НАТО призова държавите-членки да отменят забраните си срещу Украйна, за да може да използва западни оръжия при ударите по руски територии.

Вчера на Парламентарната асамблея на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг изтъкна забавянето на 60 милиарда помощи за Украйна.

Възможно е през юни да започнат преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС.

Първите изтребители F-16 от Белгия ще пристигнат в Украйна преди края на годината

Първите изтребители F-16 от Белгия ще пристигнат в Украйна преди края на годината

Страната е готова да прехвърли на Киев 30 изтребителя F-16 до 2028 г., след като получи първите два F-35 до края на 2024 г.