Външните министри на Европейския съюз се разбраха да засилят операцията, целяща пресичането на незаконния трафик на хора през Средиземно море.
Сред мерките са обучение на либийската брегова охрана и спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН срещу Либия, съобщава „Франс прес”.

Министрите също така са се споразумели да удължат операция „София” с една година до юли 2017 г., се посочва в заключителното изявление след срещата, докато Европейският съюз се опитва да контролира наплива от мигранти от Северна Африка и от други места, опитващи се да се доберат до Европа.

Съветът на ЕС отбелязва, че законната либийска власт е поискала съдействие за обучението на военноморските сили в страната. Предвижда се либийската брегова охрана да бъде научена как да преследва трафиканти на хора, които опитват да преведат незаконно мигранти през морето.

Спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН, се разглежда в пряка връзка с възможностите за пресичане на потока от въоръжение, с което се снабдява либийският клон на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Операция "София" започна миналата година и има задачата да открива и разрушава плавателни съдове, използвани от трафиканти. Досега в хода на операцията са задържани 71 предполагаеми престъпници, обезвредени са 139 плавателни съда и са спасени 16 хил. души.