Европейският съвет удължи с още една година санкциите срещу Русия заради употребата на химически оръжия - така те ще са в сила до 16 октомври 2022 г. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на ЕС.

Санкциите бяха въведени за първи път през 2018 г., за да се въздейства върху физически лица и други субекти, пряко отговорни за разработването и използването на химически оръжия, както и върху тези, които им осигуряват финансова, техническа или материална подкрепа.

Към момента санкционният списък включва 15 лица и две организации.

Приетите мерки включват забрана за влизане на територията на ЕС и замразяване на активи на физически лица, както и на организации. Освен това на физическите и юридическите лица от ЕС се забранява да предоставят средства на лицата от санкционния списък.

"Режимът на ЕС за санкции има за цел да подпомогне усилията на ЕС в борбата с разпространението и използването на химически оръжия и да подкрепи Конвенцията за забрана на разработването, производството, складирането и използването на химически оръжия и за тяхното унищожаване." - се казва в изявлението.

 45 страни официално поискаха обяснения от Русия за отравянето на Навални

45 страни официално поискаха обяснения от Русия за отравянето на Навални

Съгласно процедурата на ОЗХО, Москва трябва да отговори до 10 дни…

В списъка със санкциите са включени 10 руснаци, замесени в отравянето на опозиционера Алексей Навални, както и на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество "новичок". Сред тях са директорът на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Бортников, първият заместник-шеф президентската администрация Сергей Кириенко, шефът на отдела по вътрешна политика на Кремъл Андрей Ярин, служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Под удара на санкциите е и руският Държавен изследователски институт за органична химия и технологии.

Аналогични мерки са наложени също на петима граждани на Сирия и на сирийския Научно-изследователски център (SSRC).

Русия и Китай бойкотираха среща на Съвета за сигурност за химическите оръжия на Сирия

Русия и Китай бойкотираха среща на Съвета за сигурност за химическите оръжия на Сирия

Подобен подход е недопустим за нас

По-рано Съветът на ЕС съобщи, че са разширени санкциите срещу Москва заради анексията на Крим. В списъка със санкционираните лица са добавени още 8 души за "активно подпомагане на действия и прилагане на политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

По този начин лицата, включени в списъка, вече са 185, а дружествата - 48. Засегнатите от санкциите са отговорни за налагането на руското законодателство в незаконно анексираните територии.

ЕС санкционира още 8 души заради руската анексия на Крим

ЕС санкционира още 8 души заради руската анексия на Крим

Лицата, включени в списъка, вече са 185, а дружествата - 48