Европейският съюз не признава анексирането на Крим от Русия, се казва в декларация на върховния представител за външната политика на Общността Федерика Могерини от името на ЕС относно Автономна република Крим и град Севастопол.

"Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Европейският съюз потвърждава категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", подчертава Могерини.

Според декларацията "Европейският съюз изтъква отново, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. То продължава да бъде пряко предизвикателство за международната сигурност със сериозни последици за международния правен ред, който защитава териториалната цялост, единството и суверенитета на всички държави".

Могерини пояснява, че ЕС "остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване, в това число посредством ограничителни мерки. Европейският съюз призовава отново държавите членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с Резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН".

По думите й нарушаването на международното право от страна на Русия води до опасно покачване на напрежението в Керченския проток и Азовско море.

"Необоснованото използване на сила от Русия срещу Украйна на 25 ноември 2018 г. напомня за негативните последици от незаконното анексиране на Кримския полуостров за регионалната стабилност", подчертава върховният комисар.

ЕС призовава Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателните съдове.

"Европейският съюз осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна, което представлява още едно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. ЕС очаква Русия да гарантира безпрепятствено и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток до и от Азовско море в съответствие с международното право. Незаконното ограничаване на това преминаване има неблагоприятни икономически последици за украинските пристанища в Азовско море и за целия регион", се казва още в декларацията.

Брюксел също така не признава изборите в Крим.

"Нарастващата милитаризация на полуострова продължава да оказва отрицателно влияние върху положението със сигурността в региона на Черно море. В нарушение на международното хуманитарно право жителите на Крим биват принуждавани да приемат руско гражданство и набирани във въоръжените сили на Руската федерация", отбелязва Могерини.

ЕС отчита и влошаване на положението с правата на човека на Кримския полуостров, където има преследване на кримските татари.

"ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Едем Бекиров, Олександър Колченко, Микола Семена, Володимир Балух, Емир-Усеин Куку и на всички лица, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право. Журналистите, правозащитниците и адвокатите на защитата следва да могат да работят в условията на независимост и без ненужна намеса и сплашване", пояснява се още в документа.