Европейският съюз е ускорил работата си за създаването на специален механизъм, който да улесни търговията с Иран в контекста на санкциите на САЩ. Това обяви говорителката на Европейската комисия Мая Кочиянчич в Брюксел.

Преди дни САЩ отново наложиха втория кръг от санкции срещу Иран, като най-новите мерки са по отношение на износа на петрол на страната, наред с други неща.

Санкциите на САЩ срещу Иран са абсолютно нелегитимни, скочи Лавров

Санкциите на САЩ срещу Иран са абсолютно нелегитимни, скочи Лавров

"Неприемливо е да се води диалог с езика на ултиматумите"

"Работата по създаването на специалния механизъм продължава и всъщност се ускорява", коментира Кочиянчич.

Тя уточни, че механизмът ще даде възможност на европейските износители и вносители да извършват законна търговия с Иран.

Европейският съюз изразява съжаление от действията на оператора за банкови преводи SWIFT да блокира иранските банки от услугата, допълни представителят на Брюксел.

Ердоган отсече: Турция няма да спазва санкциите на САЩ срещу Иран

Ердоган отсече: Турция няма да спазва санкциите на САЩ срещу Иран

Действията на САЩ дисбалансирали света

"Ние като Европейски съюз оставаме ангажирани с подкрепата на иранското ядрено споразумение, което е въпрос на нашата собствена сигурност и следователно ще продължим да се стремим да запазим ползите, които произтичат от това споразумение", допълни говорителката на ЕК.

Банковата мрежа SWIFT обяви в понеделник, че е блокирала няколко ирански банки от услугата в светлината на решението на Вашингтон да възобнови ядрените санкции срещу Техеран.