Европейският комисар по преодоляване на кризи Янез Ленарчич каза в четвъртък, че не е видял доказателства от Израел, които да подкрепят обвиненията срещу персонала на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че агенцията, която предоставя помощ и услуги на палестински бежанци в Газа и в целия регион, е в криза, откакто Израел обвини стотици нейни служители в участие в атаките на "Хамас" на 7 октомври.

Израел преброи 450 служители на ООН, сътрудничили на "Хамас"

Израел преброи 450 служители на ООН, сътрудничили на "Хамас"

Външният министър на Израел каза в понеделник, че е отзовал посланика на страната в ООН

Твърденията накараха най-големия донор Съединените щати и други държави да спрат финансирането, поставяйки бъдещето на агенцията под съмнение.

Ръководителят на Агенцията Филип Лазарини по-рано този месец изрази предпазлив оптимизъм, че някои донори скоро ще се завърнат, въпреки че американски служители казаха, че паузата на Вашингтон във финансирането може да стане постоянна поради опозицията в Конгреса.

Изпълнителната комисия на ЕС е водещ донор след Съединените щати. На 1 март тя заяви, че ще плати 50 милиона евро на агенцията, но ще задържи 32 милиона евро, докато се занимава с израелските обвинения.

Агенцията за палестинските бежанци на ООН е пред тежка финансова криза

Агенцията за палестинските бежанци на ООН е пред тежка финансова криза

Шефът й апелира за възобновяване на финансирането

"Дори ако тези обвинения в края на деня се окажат верни, това не означава, че Агенцията е извършителят", каза Ленарчич пред журналисти.

В този случай Ленарчич каза, че индивидуалната отчетност ще бъде по-скоро в реда на нещата, отколкото накратко правосъдие - и "незаменимата" агенция ще бъде помолена да почисти и да продължи.

"Агенцията реагира правилно, незабавно, ефективно. Предприе няколко мерки. Има разследване. Има преглед. Засега сме доволни от всичко това", каза Ленарчич.

Al-Arabiya: "Хамас" прие споразумение за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

Al-Arabiya: "Хамас" прие споразумение за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

Надежда за мир в Близкия изток

Израел започна война срещу "Хамас" в отговор на атаката през октомври, по време на която бойци убиха 1200 души и заловиха повече от 250 заложници, според израелските данни.

Здравните власти в Газа казаха в четвъртък, че повече от 100 000 палестинци са били убити или ранени, откакто Израел започна военната си офанзива срещу анклава.

Припомняме, че лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър призова в четвъртък за нови избори в Израел, критикувайки остро премиера Бенямин Нетаняху като пречка за мира

Демократът Шумър, отдавна поддръжник на Израел и най-високопоставеният избран американски служител от еврейски произход, каза пред Сената, че правителството на Нетаняху "вече не отговаря на нуждите на Израел" пет месеца след началото на война, започнала с атаки срещу Израел от бойци на Хамас на 7 октомври.

"Като демокрация, Израел има правото да избира своите собствени лидери, и трябва да позволим на събитията да се развиват по естествен път. Но важното е, че израелците имат избор. Необходим е нов дебат за бъдещето на Израел след 7-ми октомври," каза Шумър.

Чък Шумър критикува Нетаняху и иска нови избори в Израел

Чък Шумър критикува Нетаняху и иска нови избори в Израел

Позицията му отразява нарастващото недоволство сред демократите от твърдата позиция на дясното правителство в Израел

"Според мен това се постига най-добре чрез провеждане на избори", каза той.

Шумър предупреди, че би било "сериозна грешка" за Израел да отхвърли решение за две държави и призова преговарящите в конфликта между Израел и Хамас да направят всичко възможно, за да осигурят прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците и получаване на помощ в Газа.

Нетаняху настоява, че войната е в интерес на израелците и трябва да бъде водена до разгрома на "Хамас". Той е и против точно сега да се създаде палестинска държава.