Министър-председател на Швеция и настоящ председател на Европейския съвет, заяви че е на път да свика консултации за определяне на новите ръководни постове в ЕС.

Фредрик Рейнфелд каза, че е готов в най-скоро да свика специална среща на върха на ЕС, на която да бъдат определени председател на ЕС и върховен представител на външната политика - двете позиции, които се въвеждат от Лисабонския договор.

Белгийският министър-председател Херман ван Ромпуй се очертава като лидер за поста на президент на ЕС.

Великобритания външен министър Дейвид Милибанд както стана ясно по-рано днес, е отказал поста на представител на ЕС по външната политика.

Кандидатите трябва да бъдат номинирани от правителствата на всяка една от 27 те страни-членки.

Милибанд и Гордън Браун подкрепиха бившия британски премиер Тони Блеър за поста председател на Европейския съвет. Останалите европейски лидери не избегната да изразят открита подкрепа за Блеър.

Съществуват спекулации, че ЕС може да избере лидер от малка страна, чийто международен профил е по-малко познат и който ще действа като упълномощен представител на Брюксел.

Вчера в Берлин шведският министър председател заяви, че е разговарял с всички държавни и правителствени лидери от ЕС „за да чуе кой искат да заеме новите постове."

„На път съм да направя заключенията си. След като разговарях с всички, имам по-ясна представа за ситуацията и ще поканя моите колеги на извънредно заседание в Брюксел.", е заявил Рейнфелд.