Европейският съюз постигна съгласие в четвъртък за пакет от нови санкции срещу Иран, които целят енергийният сектор на Техеран да спре ядрените си работа.

Това съобщава europe.bg, като цитира дипломат от ЕС.

Посланици от държавите-членки на ЕС се срещнаха в Брюксел, за да подкрепят санкциите, които включват мерки срещу нефтената и газовата промишленост. За да влязат в сила новите санкции трябва да бъдат одобрени на срещата на външните министри в понеделник.

„Текстът с ограничителните мерки срещу Иран е бил приет", каза дипломатът, пожелал да остане анонимен.

Съветът за сигурност наложи четвъртата серия от санкции на Техеран в началото на юни, но лидерите на ЕС и Съединените щати решиха скоро след това да наложат собствени санкции срещу енергийния сектор на Иран.

Санкциите са част от двоен подход, тъй като върховният представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън иска да поднови преговорите между Иран и шестте световни сили - Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.

Проектният текст, съдържащ новите санкции заключва, че външните министри от ЕС ще призоват „Иран да се възползва от тази възможност, за да успокои тревогите на международната общност относно ядрената му програма. Също така Техеран трябва да се споразумее за една конкретна дата за преговори с върховния представител на ЕС, заедно с шестте страни".