Службата за външно разузнаване на Естония заяви, че вярва, че Русия все още има силата да упражнява "достоверен военен натиск" върху Балтийския регион, където рискът за сигурността се е повишил в средносрочен и дългосрочен план, предава Ройтерс.

"Военно нападение срещу Естония е малко вероятно през 2023 г." поради инвазията на Русия в Украйна, но "в средносрочен и дългосрочен план войнствеността и външнополитическите амбиции на Русия значително увеличиха рисковете за сигурността на Естония", каза естонската служба в годишния си отчет в сряда.

"Русия смята балтийските държави за най-уязвимата част от НАТО," което би ги направило център на военен натиск в случай на конфликт между НАТО и Русия.

Военното присъствие на Русия близо до границите на балтийските държави може да бъде възстановено за четири години, каза разузнавателната служба.

Планът на Русия да проведе широкомащабни военни учения на западните си граници две години по-рано от планираното може допълнително да обтегне ситуацията със сигурността в Балтийския регион тази година, се казва в съобщението.

Изтеглянето във времето на голямото учение - по някое време тази година - в момент, когато Русия нахлу в Украйна, "може да се разглежда като възпиращ фактор и заплаха за Запада и като подбуждане към патриотизъм сред руското население", се добавя в него.

Естонската разузнавателна служба каза, че Русия остава решена да продължи инвазията си в Украйна през 2023 г., докато се опитва да измори Киев и неговите западни поддръжници, но е "малко вероятно" да използва тактически ядрени оръжия в конфликта.

В доклада се казва, че правителството на президента Владимир Путин със сигурност ще остане на власт в обозримо бъдеще и че всяка промяна е малко вероятно да бъде демократична.

Естония отзова посланика си в Русия

Естония отзова посланика си в Русия

Той е напуснал резиденцията си рано тази сутрин