Американският репортер Евън Гершкович се върна в московски съд във вторник, за да обжалва последното удължаване на предварителния му арест по обвинения в шпионаж, които той отрича, предава Ройтерс.

Гершкович, репортер на Wall Street Journal, беше арестуван на 29 март в уралския град Екатеринбург по обвинения в шпионаж, по които може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Засега не е определена дата за процеса срещу него, а миналия месец задържането му в московския затвор Лефортово беше удължено с три месеца до 30 ноември.

Той не спечели две предишни обжалвания - през април и юни.

Съединените щати твърдят, че Русия използва Гершкович за провеждане на "заложническа дипломация" във време, когато отношенията между двете страни са паднали до най-ниската си точка от повече от 60 години заради конфликта в Украйна.

Посланикът на САЩ Лин Трейси, която посети 32-годишния репортер в затвора миналата седмица, също беше в съда.

Вашингтон твърди, че делото срещу него е фалшиво и поиска освобождаването както на Гершкович, така и на Пол Уилън, американски гражданин, осъден за шпионаж през 2020 г. и излежаващ 16 години в руска наказателна колония по обвинения в шпионаж, които той също отрича.

В миналото Русия се е съгласявала на размяна на затворници на високо ниво със Съединените щати, последно миналата година, когато баскетболната звезда Бритни Грийнър, осъдена по обвинение за наркотици, беше разменена за осъдения руски трафикант на оръжие Виктор Бут.

Москва каза, че не може да има обмен по делото на Гершкович, докато не бъде постановена присъда.

"Блумбърг": Путин лично е одобрил ареста на Гершкович
Обновена

"Блумбърг": Путин лично е одобрил ареста на Гершкович

Засилване на влиянието на хардлайнерите