Тъй като Тръмп сега е изправен пред десетки наказателни обвинения, докато се бори за втори мандат, някои християнски медии засилват подкрепата си, като го представят като инструмент на Божията воля, който е изправен пред преследване от враговете си, предава "Ройтерс".

Въпреки че хората, които правят тези твърдения, до голяма степен са извън мейнстрийма в християнските медии, те са натрупали значително количество онлайн последователи и посланията им отекват в радио предавания, кабелна телевизия и стрийминг платформи, които достигат до милиони американци всеки ден.

"Това наистина е битка между доброто и злото", казва евангелският телевизионен проповедник Ханк Кунеман за множеството наказателни обвинения, пред които е изправен Доналд Тръмп. "Има нещо в президента Тръмп, от което врагът се страхува: Нарича се помазание."

Пастор от Небраска, който говори в новинарското предаване"FlashPoint" миналото лято, е сред няколко гласа в християнските медии, настояващи за послание с библейски пропорции: Президентската надпревара през 2024 г. е битка за душата на Америка и преследваният Тръмп има Божията защита.

"Те просто се опитват да го фалират. Опитват се да му вземат всичко, което има. Опитват се да го вкарат в затвора", каза авторът, медийна личност и самопровъзгласил се за пророк Ланс Уолнау през октомври в "The Jim Bakker" Show".

"Божията ръка е върху него и той не може да бъде спрян."

Твърденията, че Тръмп се възползва от божествена помощ, представляват разтърсващ контрапункт на възгледите, изразени от неговите критици, които го заклеймяват като неморален измамник, който се стреми да разруши демокрацията, и посочват неговата подстрекателска реторика относно незаконните имигранти и противниците, които е заплашил да преследва.

Безбройните правни неволи на бившия президент включват обвинения в сексуално насилие и финансови манипулации. През май съдебните заседатели решиха, че Тръмп трябва да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над писателка на списание през 90-те години който той обяви за лъжкиня. Той също е изправен пред наказателен процес по обвинения, че е прикривал тайни плащания на порнозвезда. И в двата случая той отрече да е извършил нарушение.

Пороят от съдебни искове като цяло послужи за увеличаване на подкрепата на Тръмп сред републиканците, вместо да я намали, показа проучване на Reuters/Ipsos от юли.

Приблизително 80 милиона американци, които се описват като евангелски протестанти - около една четвърт от населението - са осигурили основата за неговия метеоритен възход и нивата им на избирателна активност този ноември може да се окажат критични в ожесточено състезание срещу съперника на Демократическата партия Джо Байдън .

Интервютата на Ройтерс с 10 експерти в областта на религиозната политическа дейност, политическите науки, медиите и религията очертаха контурите на християнско медийно пространство, което като цяло подкрепя Тръмп и неговата политика, но предлага различни възгледи за всяка религиозна мисия, която той може да има, и подчертава промяна в съобщенията в периферията в навечерието на тези избори.

Много консервативни християни отдавна разчитат на християнските медии, за да защитават политически каузи, свързани с тяхната вяра, като антикомунизма и анти-абортите.

Но това, което е новото в този изборен цикъл, е безсрамната подкрепа за Тръмп и честотата, в която той е представян като "богоизбран" лидер, каза Брайън Калфано, професор по политически науки и журналистика в университета в Синсинати, който е изследвал разпространението на разбиращите се в медиите министри, които подкрепят Тръмп.

Тръмп и Байдън загряват за вота през ноември

Тръмп и Байдън загряват за вота през ноември

Двамата политици продължават да печелят първичните избори