Проучване на Евробарометър публикувано почти една година след нахлуването на Русия в Украйна, показва продължаващата силна солидарност на европейците към Украйна и тяхната подкрепа за действията, предприети в подкрепа на страната и нейния народ.

Гражданите на ЕС подкрепят преобладаващо ускоряването на енергийния преход, по-специално инвестициите във възобновяема енергия и действията за намаляване на зависимостта на ЕС от руските енергийни източници.

91% от анкетираните са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа, а 88% подкрепят приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. Предоставянето на финансова подкрепа на Украйна се одобрява от 77% от европейците.

Налагането на икономически санкции на руското правителство, компании и физически лица печели подкрепата на 74% от интервюираните. Европейците също продължават да подкрепят до голяма степен забраната за излъчване на руски държавни медии (67%) и ЕС да финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна (65%).

Едва в три страни членки мнозинството от анкетираните не подкрепят финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна. Това са Гърция с 59 на сто, България с 57 на сто и Словакия с 56 на сто. У нас 33% подкрепят финансирането и изпращането на военна помощ на Украйна.

В България е най-слаба подкрепата за забрана руските държавни медии да излъчват в ЕС. Тя се одобрява само от 39%, докато 46 на сто са "против". В ЕС спирането им има поддръжката на 67% от анкетираните.

Макар мнозинството в България да са съгласни, че трябва да се намали възможно най-бързо зависимостта си от руските енергийни източници, страната ни е една от двете страни-членки, където така смятат 65% от анкетираните. По-малка подкрепа от страните-членки в ЕС по въпроса има само в Словакия.