Европейският парламент призова Европейския съюз да подкрепи натиска за временно отказване от патентите за коронавирусна ваксина в светлината на скептицизма от страна на Брюксел и ключови страни членки, информира "Франс прес".

Евродепутатите едва одобриха изменение, призоваващо Общността "да подкрепи инициативата на Индия и Южна Африка в Световната търговска организация (СТО) за временно отказване от правата на интелектуална собственост за COVID-19 ваксини, оборудване и лечения, и призовава фармацевтичните компании да споделят своите знания и данни".

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Намекват за "доброволно лицензиране и обединяване на патенти", но и това е "недружелюбно" за фармацевтичните компании

Този месец ръководителите на ЕС заявиха, че са готови да обсъдят отказ от патенти, след като президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи плана, но призоваха за повече подробности по предложението и приканиха другите големи производители първо да увеличат износа си на така необходимите ваксини.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис заяви пред евродепутатите, че Брюксел ще представи свое предложение в СТО, насочено към увеличаване на производството и освобождаване на износа.

Той настоя Брюксел да се "ангажира конструктивно", за да види дали временното отказване от патенти може да помогне за укрепване на глобалните доставки и достъпа до дозите.

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Берлин обаче подкрепя споделянето на препаратите

Шефът на СТО Нгози Оконджо-Ивеала трябва да се срещне с министрите на търговията на страните членки на ЕС днес в Брюксел.

Световната здравна организация (СЗО), Индия и Южна Африка призоваха за временна отмяна на патентите в опит да се подпомогне увеличаването на доставките за по-бедните страни, които изпитват затруднения да ваксинират населението си.

ЕС посочва факта, че е изнесъл над 200 млн. дози ваксини, докато други ключови производители като САЩ и Великобритания са изпратили само ограничени доставки в чужбина.

Официални лица от Общността заявиха, че запасяването на някои страни с ключови съставки, необходими за ваксините, е по-голямо препятствие от патентната защита.

Байдън подкрепя: Без патенти за ваксините срещу COVID-19

Байдън подкрепя: Без патенти за ваксините срещу COVID-19

Позиция на Белия дом