Усвояването на средствата от ЕС в България, проектът за изграждането на магистрала Струма, финансиран с европейски средства и трансгранични проекти, включващи България.

Тези теми бяха във фокуса на срещата на европейския комисар за регионална политика Корина Крецу с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на околната среда Нено Димов.

Срещата на еврокомисаря с представители на българското правителство се проведе днес в Брюксел, съобщиха от представителството на ЕК в България.

"Ще се радвам да подчертая пред новоназначените министри пълната подкрепа на Комисията за усилията, които България полага, за да постигне всички цели на Европейските структурни и инвестиционни фондове през настоящия финансов период", каза Корина Крецу преди началото на срещата. "С усвояването на 97% от средствата за периода 2007-2013 г и темп на одобрение на проекти от 41% България се нарежда сред по-добре представящите се членки на ЕС. Списъкът с проекти, обаче, трябва да продължи да се попълва с качествени инвестиции. В навечерието на преговорите за бъдещето на политиката за сближаване подобни срещи с представители на страните членки са от много важно значение."

Комисар Крецу обсъди и проекта за изграждането на магистрала Струма, финансиран с европейски средства, тъй като е налице значителен недостиг на финансиране, както и участието на България в трансгранични проекти и Дунавската стратегия.